Következzen néhány tanács az autentikus, eredeti angol szövegek hallgatásához, akár videókról, akár podcastokról van szó (kiegészítve a YouTube útmutatómban is olvasható tippeket).

1. Olyan hanganyagokat hallgass, amelyek tényleg érdekelnek! Keress olyan hallgatnivalókat, amelyekhez érzelmileg vagy gondolatilag kapcsolódhatsz. Mindegy, hogy a munkád, a családod, a hobbid, a speciális érdeklődési köröd, az egészséged vagy bármi más miatt, de mindenképpen legyen számodra érdekfeszítő az adott podcast vagy videó.

2. Nem sok esélyed van megérteni az angol hanganyagot, ha az abban szereplő szavak nagy részét nem ismered. Ezért javaslom, hogy gondold át előre, milyen szavak és kapcsolódó kifejezések fordulhatnak majd elő. Megteheted ezt például a cím és a leírás alapján. Ha úgy érzed, pont a kulcskifejezések hiányoznak, azoknak nézz utána. Ha viszont gyakorlatilag nincs értékelhető angol szókincsed az adott témáról, akkor valószínűleg jobb segítséget kérni vagy hallás utáni szövegértés helyett más típusú feladatokkal kezdeni a téma feldolgozását).

3. Nem érdemes túl nehéz hanganyagot választani. Hallgass bele a podcastba vagy a videóba (elég fél perc az elejéről – fél perc a közepéről), és ha úgy érzed, hogy nagyon nem a te szinted, akkor egyelőre keress mást.

A témához kapcsolódó korábbi bejegyzéseim:

4. Elősegíti a hallott szöveg megértését, ha ismered az angol beszédre jellemző legfontosabb kiejtési, intonációs és hanglejtési szabályokat (pl. a hasonulásokat, az egyes szótagok összeolvadását stb.), a tipikus kötőszavakat és töltelékszavakat, ill. számítasz olyasmire is, mint a – feleslegesnek vagy értelmetlennek tűnő – ismétlések és befejezetlen mondatok.

5. Ha még viszonylag kezdő vagy, akkor a választott angol videó / podcast ne legyen túl hosszú. 10 percnél nem érdemes hosszabbat választani, hogy nagyobb nehézségek nélkül feldolgozható legyen.

6. Először a feliratok vagy az átirat olvasása nélkül nézd a videót / hallgasd a podcastot. Később, ha eljön az ideje / ha szükséges (lásd lejjebb), az angol nyelvű feliratot vagy az (értelemszerűen angol nyelvű) átiratot olvasd.

YouTube videókkal angolozol és ezt kihagyod?!

7. Eleinte a hallott szöveg lényegének megértésére törekedj. Nem kell kihallani rögtön a részleteket, de értsd, hogy nagyjából miről van szó. Ehhez figyelned kell a kulcsszavakra és szövegkörnyezetükre, illetve az olyan plusz információkra, mint a témáról szerzett háttértudásod, a szöveg célja, hangulata és más jelek. Videó esetén természetesen sokat segíthet minden, ami látható az adott szituációban. Mindezek alapján összerakhatod a képet.

8. Ha meg tudod állni, még ne szótározz és ne fordítgasd a hallottakat! Se fejben, se írásban! Zavaró lehet és lassítja, nehézkessé teszi az egész gyakorlatot.

9. Jó gyakorlási módszer lehet, ha a hanganyag egy-egy részét tollbamondás-szerűen leírod, mintha a beszélő diktálná azt. Mindig egyben hallgass meg egy 50-60 szavas (kb. 30 másodperces) szövegrészletet (ne állítgasd meg szavanként vagy mondatonként), és írj le közben mindent, amit megértettél. Második-harmadik hallgatáskor kiegészítheted vagy javíthatod az elsőre leírtakat. Végül az átirat vagy feliratok segítségével ellenőrizd, hogy sikerült-e mindent pontosan megérteni és leírni (lásd következő pont).

Érdekelnek az AUTENTIKUS ANGOL HANGANYAGOK?

Ha az igazi, eredeti angol hanganyagok hoznak lázba, és szeretnél online elérhető angol tananyagokról vagy az azokkal történő angoltanulásról hallani, feltétlenül iratkozz fel a hírlevelemre itt!

10. Ha egy párszor meghallgattad a szöveget (a videó / podcast hosszától függően) egyben a feliratok nélkül és nagyjából érted a lényegét, akkor az angol nyelvű feliratokat (vagy az átiratot) olvasva hallgasd újra (akár többször). Ellenőrizd, hogy mit értettél jól vagy rosszul korábban. Most ki is szótározhatod a fontos, de eddig ismeretlen szavakat, kifejezéseket.

11. Ha nincsenek feliratok vagy átirat, akkor kénytelen vagy a füledre és a legjobb tudásodra hagyatkozni. Videó esetén figyeld a szájmozgásokat is, és minden jelet, amit a szövegkörnyezet nyújt. Végszükség esetén leírhatod fonetikusan (magyar kiejtés szerint akár), amit hallasz, hogy elmélázhass a lehetőségeken és kikeresgélhesd őket a szótárból. Sokszor azonban „önmagától” megoldódik a probléma, ha egy kis szünet után frissen újra meghallod az adott részletet. Lesz, hogy a homlokodra csapva kérdezed: „jéé, ezt eddig miért nem hallottam?!”.

Giphy.com

12. Végül ismét hagyd el a feliratokat és az átiratokat (ha voltak): hallgasd újra a hanganyagot minden segítség nélkül! Még jobban bevésődhetnek a hallottak, ha ezt valamennyi idő elteltével, pl. másnap vagy napokkal később is megteszed.

13. Jó, ha sokszor hallgatod meg ugyanazt a videót / podcastot, de azért még az előtt hagyd abba, hogy az egész angolozástól elmenne a kedved!

14. Ha érzel magadban ehhez is erőt, gondold át, melyik nyelvi szerkezetet vajon miért használták ott és akkor a szövegben. Miért azt az igeidőt vagy miért azt a modális segédigét alkalmazták, miért az a szórend, ami? és így tovább. Még ha nem is tudsz pontosan válaszolni a magadnak feltett kérdésekre, mozgósítod ilyenkor azt a tudást, amit a nyelvvel kapcsolatban eddig felhalmoztál. Ha pedig nem hagy nyugodni egy kérdés, bármikor utánanézhetsz a neten, ill. megkérdezheted a tanárodat, tanulótársadat stb. (ha van).

15. Ne feledd, hogy a szöveg érdekesebb nyelvi szerkezeteit és kifejezéseit ezután a gyakorlatban is be kell vetned, hogy igazán hatékonyan fejleszd az angolodat! Keresd az alkalmakat a kommunikációra! Ha nincs társad, társaságod vagy tanárod, akivel ezt megteheted, akkor egyedül gyakorolj! Próbáld változatosan és változatos helyzetekben alkalmazni az új angol szavakat, kifejezéseket és mondattöredékeket. Vidd magaddal őket, tedd őket az életed részévé, és időről időre vedd elő a régebbieket is.

Ha tetszett, amit írtam, oszd meg a barátaiddal vagy a családtagjaiddal! Nekik is hasznos lehet.

Kiemelt fotó: Breakingpic, Pexels.com