Fotó: Julia Freeman-Woolpert, Freeimages

MENNYIRE VEHETŐ KOMOLYAN A JÁTÉKOS TANULÁS?

Ehhez a témához egy olyan poszt és kommentjei adták az ötletet, amely egy tanárok által látogatott Facebook csoportban jelent meg. A kommenteket olvasva úgy éreztem, hogy erről beszélni kell.

HOGYAN KAPCSOLÓDIK EGYÁLTALÁN A TANULÁS TÉMÁJÁHOZ A JÁTÉK? VAGY A JÁTÉKHOZ A TANULÁS?

Valószínűleg sokan gondolják, hogy ez a két tevékenység vagy folyamat egymástól teljesen független. Akik így gondolják, tévednek.

A játékos tanulás bizony a játék és a tanulás olyan szintű összevegyítése, hogy jó esetben a kettőt már nem is lehet elkülöníteni a tevékenység során. Szerencsére az eredményként kapott ötvözet nem veszíti el az alkotóelemek jó tulajdonságait. 

MIÉRT VAN, HOGY SOKAN MÉGSEM TEKINTIK TANULÁSNAK A JÁTÉKOS TANULÁST?

TALÁN AZÉRT, MERT …

nem olyan egyértelmű itt a tananyag: a tanuló sem feltétlenül látja, hogy mit is tanult a játék során;

nem kikérdezhetők a tanultak: ez a „lecke” nem hasonlítható a szótárfüzetben látható 20 szóhoz, amiből másnap dolgozat lesz;

gyanakvásra adhat okot, ha jól szórakozott közben a delikvens: hiszen az a megszokott, hogy a tanulás vérrel-verejtékkel megy csak és nem lehet élvezetes;

a „játék” szóból kiindulva az ember nehezen feltételezi, hogy bármilyen előrelépés történhet egy ilyen kombináció során.

VÉGEREDMÉNYBEN ARRA JUTOTTAM, HOGY FŐLEG AZÉRT NEM VESZIK KOMOLYAN A JÁTÉKOS TANULÁS MÓDSZERÉT NÉHÁNYAN, MERT MÉG NEM ISMERIK A FOGALMAT.

Ezen segíthet például az itt következő lista. Lássuk!

Mi is a játék szerepe a tanulásban?

Általa lesz a tanulás:

 

 • észrevétlen

Nem ez a legfontosabb szempont, de előfordulhat, hogy a tanulókat riasztja, ha valami szájbarágósan, száraz tananyagként kerül elő. A játékos tanulásban az észrevétlenség révén ez a veszély nem fenyeget.

 • stresszmentes

Ki akar stresszelni tanulás közben?! Vagy ki gondolja, hogy az jót tesz bárkinek is?! 

 • változatos

Így kevésbé lehet megunni. 

 • élvezetes – gyerekek és felnőttek számára egyaránt

Ki ne szeretné élvezni, amit csinál? Ki az, aki inkább utálatos dolgokat művelne?!

 • élményszerű

Az élményekhez köthető tanulás erősebb bevésődést eredményez és hatékonyabb.

 • sokszor „életszagúbb”, mint hagyományos (játékmentes) módon

Valószínűleg így több a haszna is, ráadásul a tanulói motiváció szempontjából sem elvetendő, hogy értelmét látják az elvégzendő tevékenységnek.

 • sokszor kommunikatívabb, mint a játékmentes változatban

A kommunikáció egy igen fontos része életünknek – és nem csak az idegen nyelv óráknak. Boldogulásunk szempontjából nagy szerepe van annak, hogy hogyan kommunikálunk. Így aztán nem árt, ha minden lehetséges alkalmat megragadunk a kommunikáció fejlesztésére, gyakorlására.

 • a tanuló aktív részvételét igénylő folyamat

A bevonódás révén sokkal hatékonyabbá válik a tanulás. Szintén erősebb bevésődéssel jár.

 • stimulusokban gazdag, az agy különböző területeit mozgósító foglalatosság (pl. mozgás, képek, hangok és különféle interakciók által)

Ez is a hatékonyságot növeli. 

 • a korábban tanultak új megvilágításba helyezett változata

Így egyrészt még jobban bevésődik a korábbi tudás, másrészt a kreativitást is fejlesztheti az, hogy a már megszerzett ismereteket vagy készségeket másként alkalmazzuk vagy másra alkalmazzuk, mint eddig.

 • szerethető, megszerethető tevékenység

Jó, ez tényleg nem szorul magyarázatra! 

+

A játékos tanulásban az is szuper a fenti előnyökön kívül, hogy tanuló és tanár számára egyaránt érvényesek a pozitív hatások.

Nem csodálkoznék, ha ezek alapján mindenki kedvet kapna a játékos tanuláshoz! 😉 Remélem így lesz! Próbáljátok ki ti is, és ne ódzkodjatok tőle, hogy gyerekeitek játszva tanuljanak!