Erről lesz szó: 

 • Miért jó, ha az angol szókincsfejlesztés autentikus kontextusban történik?
 • Hogyan tanuld az angol szavakat szövegkörnyezetben? Mit kerülj és mi az, ami a hasznodra lesz?
 • Hogyan bizonyosodj meg arról, hogy a megfelelő angol szókincset tanulod?

Miért ajánlom, hogy kontextusban tanuld az angolt?

 • Könnyebb memorizálni és hosszabb távon rögzül a fejedben az adott kifejezés vagy szerkezet a szövegkörnyezetével együtt (mint a dallam, szemben a hangjegyekkel*)

Fotó: Drew Patrick Miller, Unsplash

 • Így azokat a kifejezéseket és szókapcsolatokat is könnyedén megtanulhatod, amelyeknek jelentését vagy használatát szövegkörnyezet nélkül kitalálni vagy kilogikázni nem lehet.
 • Ezzel párhuzamosan viszont a szövegkörnyezet segít megérteni azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket még nem ismersz. A kontextusra támaszkodva sokszor megtippelhető egy-egy ismeretlen szó jelentése.
 • Gyakori, hogy olyan szókapcsolatok vannak a nyelvben, amelyek csak abban az adott kombinációban értelmesek, csak úgy használatosak, és mással nem helyettesíthetők. Sőt, olyan sok van belőlük, hogy őrült munka lenne izoláltan, felsorolásszerűen tanulni őket, sokkal egyszerűbb kontextusban.
 • Azonnal felhasználható, valós nyelvi elemeket tanulsz, amelyeket éles helyzetben csak alkalmazni kell (gondolj a forrócsokira, szemben a kakaóporral*)

Foto: Stefen Tan, Unsplash

 • Hihetetlen, de úgy bővítheted a szókincsedet és úgy fejlesztheted az angol kifejezésmódodat, hogy nem tanulsz új szavakat! Alapozva a meglévő szókincsedre, felismerhetsz új szókombinációkat, amelyeket eddig nem használtál.
 • Sokkal élvezetesebb és motiválóbb, mint a száraz nyelvtan, a szólisták vagy a tankönyvi szövegek (mint a természet, szemben a róla szóló leírással*)

Fotó: Pawel Zygmunt, Pexels

 • Nem csak a szókincsedet fejlesztheted így: egycsapásra a nyelvtanod is fejlődni fog. Sőt, általában a nyelvérzéked is (ha van egyáltalán ilyen)! Hiszen a szövegek (akár írott, akár hangzó) nem csak szavak kombinációi. A nyelvtani szerkezeteket is ugyanolyan könnyedén fogod megjegyezni, ahogyan a szavakat és kifejezéseket.
 • + 1 érv az autentikus források mellett: A természetes környezetében tanulod az adott szókincset, nem erőltetett módon bezsúfolva egy tankönyvbe (gondolj a vadvirágra, szemben a virágüzlettel*).

Fotó: Tim Mossholder, Unsplash

 • És igen, ha kitartóan alkalmazod az itt írtakat, ragadni fog rád az angol! Talán te is megfigyelted már egyeseken a környezetedben, hogy olyan könnyedén szedik fel az angolt. Lehet, hogy tudnak valamit? Gyanús, hogy ők azok, akik szeretnek angol nyelvű filmeket, sorozatokat vagy egyéb videókat nézni, angol rádiókat, podcastokat hallgatnak és rengeteg angol nyelvű szöveget olvasnak… nem? (Akkor meg miről is beszélünk?)

* Ha követed közösségi média oldalaim valamelyikét (Facebook / Instagram), érteni fogod, mire gondolok – lásd a 4 analógiáról szóló (mini) posztsorozatomat.

Meggyőztek az érveim? Akkor tehát mit ne csinálj?

Ne egyes szavakat tanulj, izoláltan!

Na de mit csinálj?

 • Hallgass (nézz) és olvass sok igazi, autentikus angol szöveget (blogokat, hírportálokat, meséket stb.) és hanganyagot (podcastokat, videókat, filmsorozatokat, rajzfilmeket stb.)! Ezt nem győzöm elégszer ismételni. (Olvashattad tőlem itt és itt is, de tulajdonképpen az összes eddigi posztomban igyekeztem ennek fontosságát hangsúlyozni.)

SZERETNÉL HIDAT ÉPÍTENI A HASZNÁLHATÓ ANGOLTUDÁSHOZ?

Ha úgy érzed, a te angoltudásodat illetően is van egy szakadék, amit át kéne hidalni valahogy, és érdekel, hogy a Your English Steps módszerével menne-e, akkor
iratkozz fel ingyenes hírlevelemre!

Nem küldök spamet és nem bombázlak folyamatosan ajánlatokkal. Bármikor leiratkozhatsz.

 • Az olvasott vagy elhangzott szövegekben ügyelj a szókapcsolatokra: mit mivel használnak együtt! 
 • Különösen azokra a szavakra és környezetükre figyelj, amelyeket amúgy, külön-külön már ismertél! Így kisebb erőfeszítéssel bővítheted a szókincsedet.
 • Ha újra találkozol egy korábban máshol már hallott vagy olvasott szókapcsolattal, figyelj fel rá! Ilyenkor már érdemes lehet feljegyezni magadnak az adott kifejezést.
 • Amikor rögzíted magadnak az új szókapcsolatot, javaslom, hogy mondatot (is) alkoss vele. Használhatod azt a mondatot, amely a hallott vagy olvasott szövegben előfordult, de még hatékonyabb lehet, ha saját példamondatot gyártasz hozzá. Ezt azonban csak akkor ajánlom, ha már vagy annyira magabiztos angolból, hogy elszakadj a kész példamondatoktól.
 • A memorizáláshoz érdemes a „spaced repetition” (időközönkénti vagy szakaszos ismétlés) technikát alkalmazni, ezért szükséges, hogy ne egy füzetben, listázva szerepeljenek a kifejezések, hanem (szó)kártyákon – papíron, vagy online applikációkban, mint a Quizlet vagy az Anki
 • Ha már nagyjából emlékszel a tanultakra, a leghatékonyabb nyelvtanulás érdekében vesd is be őket a gyakorlatban: szóban vagy írásban alkalmazd az új angol kifejezéseket! Mondjuk a spaced repetition elveinek megfelelően, mindig azt az 5-10 szókapcsolatot, amelyik a feledés homályába merülne különben (vagyis a legkevésbé megy éppen). Erre alkalmas lehet egy fogalmazás (pl. egy email, egy napló- vagy blogbejegyzés, vagy online cset), szóban pedig bármilyen beszélgetés olyan ismerősökkel, akikkel szívesen gyakorolsz. Ha nincs ilyen társad, akkor marad a tanárod, vagy a ma már teljesen jól alkalmazható „magamban beszélek, de úgy teszek, mintha telefonon csevegnék valakivel” stratégia.

Fotó: Jordan Whitfield, Unsplash

Hogyan lehetsz nyugodt afelől, hogy helyes angol szókincset tanulsz?

 • Nem kell aggódni! Nemigen lehet ugyanis rossz szókapcsolatot találni, ha az angol forrásod jó. Legfeljebb kicsit túlzásba viszed, azaz olyan mondatokat vagy frázisokat is megtanulsz, amelyek kevésbé jellegzetesek vagy hasznosak. Ebből baj nem nagyon származhat. 
 • Ebből az is következik, hogy talán a legfontosabb a megfelelő forrás kiválasztása. Sok szempont van, persze: legyen számodra érdekes és releváns; nyelvi szint, de azon kívül stílus, regiszter, dialektus stb. szempontjából is nagyjából passzoljon hozzád és céljaidhoz; továbbá legyen autentikus, azaz igazi angol, ahogyan azt a való életben használják. 

SEGÍTHETEK?

Ha szeretnéd, segíthetek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb angol nyelvű forrásokat! Sőt, el is láthatlak rendszeresen ilyen anyagokkal. Ha pedig igényled, online (pl. Skype-os) vagy offline magánórák során mélyíthetjük el a gyakorlatban a megszerzett tudást. Többek között társalgással.

Tekintsd meg szolgáltatásaimat és válassz kedvedre!

 • Használj olyan angol szótárakat, online segédeszközöket, amelyek direkt erre valók. (Be fogok mutatni néhányat az oldalaimon, mert vannak szuper eszközök, mint pl. ez!) De vigyázz, ne menjen át szótárazásba a dolog! Csak arra használd ezeket az oldalakat, hogy ellenőrizd magad, ne kezdj el további kifejezések után böngészni, mert azok, kontextusból kiragadva már nem lesznek annyira hasznodra, esetleg csak összezavarnak. Főleg, hogy sokszázezer található belőlük, és egy tanulónak nem mindig könnyű eligazodni köztük. 
 • Kérd hozzáértő tanár segítségét, ha számít a hatékonyság és biztosra akarsz menni. Az egész itt vázolt folyamatra vonatkozóan szívesen segítek, ha gondolod, mivel pont erre specializálódtam: válogatott autentikus szövegek (hanganyagok, videók, olvasnivalók) segítségével tartok igény szerinti, kommunikatív angolórákat online és offline egyaránt. Keress meg! 

Írásaim, oldalaim megosztásával segíthetsz egyrészt eljuttatni a hasznos tartalmakat másokhoz is, másrészt fenntartani a vállalkozásomat, hogy még több hasznos tartalmat tehessek közzé, illetve hogy szolgáltatásaimmal segíthessem és támogathassam azokat, akik azt igénylik.

Előre is köszönöm a megosztásokat!

Kiemelt fotó: Michael Gaida, Pixabay