Szakadék.

Nem vagy egyedül, ha a jól megszokott nyelvtanulási módszerekkel és a tankönyvekkel azt érted el, hogy az angoltudásod és a valós angol nyelvhasználat között szakadék tátong.

Vagy ha legalábbis úgy érzed, a korábbi angolos próbálkozásaiddal nem kerültél sokkal közelebb ahhoz, hogy meg is merj szólalni angolul.

Te is így vagy ezzel?

Várj, ide muszáj egy jó hírt beszúrnom: Ha már ott tartasz az angoloddal, hogy látod a szakadékot, az szuper jel! Akkor tuti biztos, hogy elértél egy komolyabb szintre. Felmásztál a magasba. Szívből gratulálok! De vissza a problémához: MI LESZ A SZAKADÉKKAL?? HOGYAN TOVÁBB??

Mit gondolsz, a megoldás a korábbi módszerekkel való angolozás folytatása lehet?

Azt hiszem, sejted, hogy ha engem kérdezel, a válaszom: nem!
Tényleg az a gyanúm, hogy azért nem vagy elég magabiztos az angol kommunikáció terén, mert a tanultak nem nyújtottak elég mankót ehhez. Lehet, hogy hallottad is már a támogató noszogatást, de hiába mondják neked, hogy „csak bátran!”, ha nincs mire támaszkodni.
Ha pedig nem mered a nyelvet használni, akkor az sajnos nem tekinthető használható angoltudásnak – hiába tettél bele több évnyi tanulást. És abszolút őszintén mondom, hogy sajnos, mert komolyan szomorúnak érzem, hogy feleslegesen fordítottál annyi időt, energiát és talán pénzt is a nyelvtanulásra, ha nincs használható eredménye.

Mi lehet a megoldás?

Szerezz mankókat, vagyis építsd meg a hidat a jelenlegi nyelvtudásod és a valóság közé!

Hogy hogyan?

Használható angoltudásra van szükséged!
Az ehhez vezető egyik járható út az, ha autentikus tananyagokkal tanulsz: például igazi angol YouTube videókkal, angol podcastokkal, eredeti angol cikkekkel és egyéb olvasmányokkal – mondjuk az internetről (mert onnan a legegyszerűbb ezeket összeszedni).

Miért lenne ez a használható angol?

Hát mert ezt használják igazából! Láthatod, hogy ezeket az angol videókat, podcastokat és blogposztokat, amikről én beszélek, nem neked, azaz nem neked „a nyelvtanulónak” készítették vagy írták, hanem általában az érdeklődőknek, beleértve az anyanyelvieket is!

 

Értem én, hogy könnyebb a nyelvtanulók számára lebutított szövegekkel foglalkozni, akár hanganyag, akár olvasmány formájában, de tudod, hogy ennek ára van? Tudod, mennyit nyerhetsz azon, ha váltasz?
  • Egyrészt, amikor bekerülsz egy éles helyzetbe, a tankönyvi, egyszerűsített angollal a hátad mögött kisebb az esélye, hogy tudni fogod, hogyan reagálj vagy hogy egyáltalán miről van szó. Igazi angol forrásokkal fejlesztve a nyelvtudásodat – épp ellenkezőleg: nem érhet meglepetés!
  • Másrészt lelkileg, önbizalom szempontjából is sokat ad, ha egy bizonyos (kb alsó középhaladó – középhaladó*) szinttől kezdve eleve igazi angollal tanulsz, nem pedig mindenféle „mű” szöveggel. És ez sem egy elhanyagolható szempont. (*Egyénenként változó, hogy kinek melyik szintről érdemes váltani erre a módszerre, ebben nem lehet általánosítani, de simán meg lehet próbálni újrakezdőként is.)

Szóval, az autentikus tananyagokkal hidat építhetsz a jelenlegi nyelvtudásod és a valós angol nyelvhasználat közé, a szakadék fölé.

Ezen pedig bátran átsétálhatsz majd a túloldalra, ahol akár egy teljesen új világot találhatsz. Így már nem lesz gond angolul kommunikálni, mert nem érzed a tanultak és a valóság között tátongó űrt. Egyre többet és többet értesz majd meg az angol nyelvű világból, elmerülhetsz a szépségeiben és kihívásaiban, sőt, mindezt fejfájás és aggodalmak nélkül teheted meg.

és ez a vízió elérhető, ha a módszeremmel tanulsz angolul. Jössz?

SZERETNÉL HIDAT ÉPÍTENI A HASZNÁLHATÓ ANGOLTUDÁSHOZ?

Ha úgy érzed, a te angoltudásodat illetően is van egy szakadék, amit át kéne hidalni valahogy, és érdekel, hogy a Your English Steps módszerével menne-e, akkor
iratkozz fel ingyenes hírlevelemre!

Nem küldök spamet és nem bombázlak folyamatosan ajánlatokkal. Bármikor leiratkozhatsz.

kiemelt kép: Abdulrahman Mahyoub (Unsplash) fotójának felhasználásával