Motiváció

Kell, hogy legyen egy – megfogalmazható – célod az angol tanulással, vagyis a megszerzendő angoltudással. Ez az, ami hajt téged, és amihez visszatérhetsz erőt meríteni, ha megakadnál bárhol a fejlődésben, a tanulási folyamatban. Feltételezem, hogy ha itt vagy és ezt az irományomat olvasod, akkor a motiváció már megvan, legfeljebb még nem tudatos. Ez esetben javaslom, hogy fogalmazd meg magadnak, mit szeretnél kezdeni az angol nyelvvel! Fel is írhatod valahová, mint elérendő célt. Ha még keresed a motivációt, esetleg iskolás gyermekednek van ebben szüksége segítségre, sok jó tippet találhatsz ezen az oldalon, egy korábbi írásomban.

Rengeteg angol nyelvű input

Sokan kezdenek angolt tanulni úgy, hogy az eszköztáruk kimerül egy tankönyv, egy nyelvtani összefoglaló és egy szótár kombinációjában. Borítékolható, hogy az ő angoltudásuk nem fog gyorsan fejlődni. A hatékony nyelvtanuláshoz rengeteg célnyelvi szöveget kell hallgatni – nézni – olvasni. Sokkal többet és változatosabbat, mint amennyit egy-egy tankönyv tartalmazhat, legyen az bármilyen jó minőségű.

A bemeneti oldal, vagyis a hallott (– nézett) – olvasott angol szöveg az, ami lehetővé teszi, hogy az agy feldolgozza és megértse az idegen nyelvi kódot, illetve megtanulja vagy memorizálja azt. Ha nincs elég anyag (információ) a bemeneti oldalon, akkor lyukak lesznek a feldolgozott változatban, vagyis nem áll teljesen össze a kép, túl kicsi lesz a felbontása, vagy éppen elmosódott lesz (ha már képekről beszélünk).

A bemeneti oldalon bekerülő input pont az előbbiekből kifolyólag megfelelő szintű és változatos kell, hogy legyen. Gondold el, hogy milyen fehér foltokat eredményez majd az angoltudásodon, ha például, csak és kizárólag a babaápolással kapcsolatban olvasol és hallgatsz anyagokat a neten, vagy ha csak egyetemi szintű biológiával foglalkozol. Persze ez nagyon célfüggő (és személyfüggő), épp ezért nincs is olyan input lista, ami minden nyelvtanulónak egységesen megfelelne.

INGYENES YOUTUBE ÚTMUTATÓ

Szeretnél bejutni az angoltanulók aranybányájába? Érdekel a millió és millió órányi, szabadon hozzáférhető és autentikus angol videó? Szeretnéd kihasználni a lehetőségeket, amelyeket a YouTube nyújthat neked? Itt a segítség! Kattints!

Elemző hozzáállás

Az a felnőtt vagy iskolás korú gyerek, aki úgy áll hozzá az angol tanuláshoz, hogy érteni akarja, mi miért úgy hangzik, ahogy – mit miért úgy mondanak, ahogy – és mi miért azt jelenti, amit, általában sokkal gyorsabban haladhat előre, mint az, aki pusztán befogadja a nyelvet. (Az egészen kicsi gyerekek nyilván nem így tanulják a nyelveket, de nagyobb korunkban, – különösen akkor, ha nem anyanyelvi környezetben tanulunk, – fontossá válik az adott nyelv felépítésének és működésének a megértése. Ezt pedig könnyíti, ha nyelvtanulásunk tudatos, ha keressük a miérteket, ha odafigyelünk a részletekre. Itt utalnék arra, hogy igen, anyanyelvi környezeten kívül is szuperül meg lehet tanulni angolul! Nem kell külföldre utazni, pláne nem kell külföldön élni ahhoz, hogy megtanulj egy idegen nyelvet. (Ezzel egy pillanatig sem tagadom, hogy csodás dolog utazni, világot látni, és hogy óriásit dobhat a nyelvtanulási kedven az anyanyelvi környezetben szerzett tapasztalat, a tanult nyelv alkalmazásának sikerélménye!)

Sok gyakorlás

„Practice makes perfect” („gyakorlat teszi a mestert”) ahogy az angol szólás is tartja. De ez nem csak az angollal van így, tudod. Minden új készség elsajátításához sok gyakorlásra van szükség. Nem várhatod, hogy hipp-hopp menni fog. A legjobb, ha beépíted a gyakorlást a mindennapjaidba. Valószínűleg ehhez új szokásokat kell kialakítanod. Például ilyeneket: ha tanulsz egy új szót, mindig írsz is vele egy mondatot; minden főzés alkalmával keresel egy új angol nyelvű receptet; minden hétvégén megtanulsz egy új dalszöveget a kedvenc angol nyelvű előadódtól; az utcán jártodban-keltedben megnevezel angolul minden boltot, vagy éppen a foglalkozásokat (ha pedig nem tudod valamelyiket, annak utánanézel…

Fotó: Annie Spratt, Unsplash.com

Az alkalmak keresése és kihasználása

Észre kell venned, ha alkalom kínálkozik a nyelvhasználatra vagy a nyelvtudásod tökéletesítésére! Ne szalaszd el ezeket a kínálkozó alkalmakat, sőt, aktívan keresd őket! Például menj többet a belvárosba, ahol sok a turista, és esetleg pont téged kérdeznek meg, mi merre van.

Fotó: Zoran Borojevic, Unsplash.com

Keress a kedvenc témáidról posztoló angol nyelvű közösségi média oldalakat (egy példa csak a millióból a Humans of New York oldal a Facebookon vagy az Instagramon), ahol egy idő után akár be is kapcsolódhatsz a beszélgetésbe kommentjeiddel. Sok hasonló lehetőség van, amit meg kell ragadni, ha igazán jól akarsz haladni az angol tanulással.

Bátorság

Ne aggódj, nem feltétlenül kell nagy önbizalom ahhoz, hogy megtanulj angolul: az majd úgyis jönni fog, idővel. A kis önbizalommal rendelkező nyelvtanulók is sikeresek lehetnek! (Megjegyzem: az introvertált nyelvtanulók is!)

Fotó: Pixabay

A bátorságodat viszont valamennyire mégis össze kell szedned, ha kommunikálni szeretnél – ahhoz ugyanis merned kell megszólalni, merned kell valamilyen módon megnyilvánulni angolul.

Nagyon fontos, hogy merni kell hibázni is! Nem baj, ha hibásan beszélsz vagy írsz, a lényeg, hogy csináld, próbálkozz, gyakorolj! A való életet ne téveszd össze egy nyelvvizsgával! Senki nem fog lepontozni, ha valamit nem helyesen mondasz. A lényeg, hogy értsd meg, ami körülötted angolul zajlik vagy látható, és meg tudd értetni magad angolul. Ha ilyen élményeket szerzel, hidd el, az önbizalmad is elkezd majd nőni. (Persze jól jöhet a bátorító segítség is időnként.)
Hozzáteszem (ha esetleg ez nem lenne evidens): a bátorság nem egyenlő azzal, hogy nem félsz vagy hogy nagy az önbizalmad. Bátornak lenni pont azt jelenti, hogy le tudod győzni a félelmeidet és úrrá tudsz lenni az önbizalomhiányodon.

Idő-ráfordítás

Ha nem szánsz időt az angol tanulásra és gyakorlásra, akkor nem számíthatsz komoly eredményekre.
Ha a sikeres nyelvtanulást tűzted ki célul, muszáj lesz valami más tevékenységre fordított időből lecsípni az angol javára. Döntsd el, mi lesz az a tevékenység, amitől elvonsz – mondjuk – napi fél órát, hogy azt mostantól az angol nyelvtudásod fejlesztésére fordíthasd. Tisztázzuk: egyetlen nyelvtanár vagy nyelvfejlesztő módszer sem fog helyetted megtanulni angolul. A saját idődből mindenképpen áldoznod kell a nyelvgyakorlásra, akár van melletted magántanár vagy más segítő személy, akár önálló tanulásról van szó.

Rendszeresség

Külön kiemelem: ha a hatékony angol tanulás a cél, nem mindegy, hogy a tanulásra fordított időt hogyan osztod el. Elengedhetetlen, hogy rendszeresen foglalkozz a nyelvvel, ne csupán hébe-hóba, vagy dömping-szerűen. Ne tarts nagyobb szüneteket! Ha mégis ebbe a hibába estél, gyanítom, hogy túl nagy feneket kerítesz az angolozásnak. Erre semmi szükség! Ez nem valami nagy-nagy teher, aminek „elővételéhez” óriási lelki erőre van szükség. A nyelvgyakorlás, az angol tanulás veled lehet egész nap, bárhol! Számtalan lehetőséged van, hogy akár bevásárlás, közlekedés, babakocsi tologatás vagy a gyerkőccel otthon töltött idő közben is angolt gyakorolj, sőt, még élvezheted is mindezt. Például táncolj angolul énekelve a babáddal; reggel munkába-bölcsibe-oviba-iskolába menet beszéld meg magaddal némán vagy félhangosan az aznapi teendőidet – persze angolul; írj angol nyelvű naplót; olvass a kedvenc színészedről angol nyelvű cikkeket vagy vele készült interjúkat a neten; oldj meg angol nyelvű műveltségi vagy személyiség teszteket; tanulmányozz videókat egy kézműves technikáról, amit már régen meg akartál tanulni stb. stb. Ezek mind nagyon könnyen kivitelezhető és a mindennapokba beépíthető gyakorlási lehetőségek, melyek nagyot fognak lendíteni az angoltudásodon.

építsd be az angolt a mindennapjaidba!

Ha a fenti bekezdés megpendített benned egy húrt, és kíváncsi lennél további ötletekre, hogyan tehetnéd az angoltanulást a mindennapjaid részévé, iratkozz fel a hírlevelemre, hogy megkapd a nagy listát ingyen!

Mégis, mit jelent pontosabban a rendszeresség? Hetente hányszor kellene angolt tanulni? Ez nagyban függ attól, mik a céljaid pontosan: mikor milyen szintre szeretnél eljutni. De ha komolyan gondolod, javaslom, hogy angolozz amilyen gyakran csak tudsz, és mindenképpen hosszabb szünetek nélkül.

Kitartás, türelem

Még a legnagyobb nyelvzseniknek sem sikerült egy-két hét alatt elsajátítani egy idegennyelvet – várható, hogy neked is hosszabb időre és nagyobb türelemre lesz szükséged. Ha kitartóan folytatod az utat, amit a fent javasoltak szellemében elkezdtél, akkor tényleg csak türelmesnek kell lenned, hogy észrevedd az eredményt. Drukkolok neked!

Fotó: George Pagan, Unsplash.com

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged ezen az úton, szívesen állok rendelkezésedre – bátran keress meg!

Kiemelt fotó: Kyle Glenn, Unsplash.com

SZERETNÉL HIDAT ÉPÍTENI A HASZNÁLHATÓ ANGOLTUDÁSHOZ?

Ha úgy érzed, a te angoltudásodat illetően is van egy szakadék, amit át kéne hidalni valahogy, és érdekel, hogy a Your English Steps módszerével menne-e, akkor
iratkozz fel ingyenes hírlevelemre!

Nem küldök spamet és nem bombázlak folyamatosan ajánlatokkal. Bármikor leiratkozhatsz.