Így kerüld el, hogy leblokkolj angol társalgás közben

Szerző: | dec 13, 2019 | hatékony nyelvtanulás, tippek angoltanulóknak | 0 hozzászólás

Nem akarsz leblokkolni angol társalgás közben?

Készülj előre, légy kreatív, gondolkozz angolul és gyakorolj!

A legtöbben rendszeresen megakadnak az angol beszédben amikor egy-egy szó nem jut az eszükbe. Sokan teljesen bele is zavarodnak a mondandójukba ilyenkor, és inkább nem folytatják azt, annyira kínosnak élik meg az egész helyzetet. Nem csoda, hogy így el is megy a kedvük az angol nyelven folytatott kommunikációtól. Ha te is éltél már át hasonló helyzetet, és tapasztaltad, hogy egy-egy ilyen szituáció mennyire elbátortalanít, sőt, leblokkol, akkor neked szól, amit írok!

Bár igaz, hogy szavak nélkül nem kommunikálhatsz hatékonyan, és nyilván nélkülözhetetlen az alapszókincs az angol társalgáshoz, mégsem kellene, hogy problémát okozzon egy-egy ismeretlen szó vagy egy-egy rövidzárlat, amikor valami nem jut az eszedbe!

Ne hagyd, hogy egy ilyen apróság miatt kelljen lemondanod az angol társalgás élményéről! 

Mit tegyél?

1) Egyrészt ne magyarból fordíts, amikor angolul beszélsz! A megakadások többsége olyankor fordul elő, ha egy magyarul kigondolt szöveget akarsz angolul elmondani. Ezt elkerülheted, ha gyakorlással eléred, hogy angol beszéd közben angolul gondolkozz, kikapcsolva a magyart.

Hogyan ÉRD EL, hogy angolul gondolkodj társalgás közben?

Röviden:
1/1) javaslom, hogy építsd be az angolt a mindennapjaidba, és

1/2) nagyon fontos, hogy a nyelvet ne szavanként, hanem nagyobb egységeken, kifejezéseken és mondatrészeken vagy rövid mondatokon keresztül sajátítsd el. Aztán ezeket a nyelvi elemeket kommunikatív helyzetekben (pl. tanároddal vagy angolul elég jól tudó társaddal beszélgetve) gyakorold be, hogy végül élesben is könnyedén előhívhasd a szükséges kifejezéseket és mondattöredékeket: szinte automatikusan és – ami a lényeg – egyből angolul.

SEGÍTHETEK?

Ha szeretnéd az angolt nagyobb nyelvi egységekben elsajátítani, majd ezeket a nyelvi elemeket kommunikatív helyzetekben a segítségemmel begyakorolni, ráadásul személyre szabott, igazi angol anyagokkal dolgozva, akkor jelentkezz nálam! Hatékony és élvezetes magánórák Skype-on vagy Messengeren (azaz online, kényelmesen, bárhonnan)!  

2) Másrészt, mivel valószínűleg semmi nem írja elő számodra az adott – momentán elfelejtett – szó használatát, nyugodtan megteheted, hogy másként fejezed ki magad! Használj szinonimát, vagy írd körül, magyarázd el, hogy mire gondolsz! Ne gondold, hogy ilyesmit csak a nyelvtanulók csinálnak! Az anyanyelvi beszélők is sokszor keresgélik a szavakat, ahogyan biztosan te is számtalanszor magyaráztad már el magyarul, mire gondolsz, ha épp nem jutott eszedbe a legmegfelelőbb szó. Kezdő szint felett ritkán adódhat olyan szó, amit semmivel ne tudnál helyettesíteni és sehogyan se tudnál körülírni. Mindenre van megoldás. Csupán egy kis kreativitás és gyakorlat kell hozzá. Ha neked ez nem jön „csak úgy”, magától, megnyugodhatsz: tapasztalatom szerint csak a legjobb kommunikációs készséggel megáldott nyelvtanulóknak természetes ez a fajta nyelvi kreativitás idegennyelven. Szinte minden tanítványomat rendszeresen buzdítanom kell, hogy próbáljon meg másként fogalmazni, ha valami nem ugrik be.

Hogyan szerezz gyakorlatot az ilyen ANGOL TÁRSALGÁSI szituációk megoldásában?

2/1) Először is, fordíts figyelmet a szinonimákra és az angol szavak vagy kifejezések definícióira. Szánj időt ezek tanulására, megfigyelésére, megértésére és megfogalmazására. Ehhez mindenképpen ajánlom az angol egynyelvű szótárak rendszeres használatát. Hamar hozzá lehet szokni, ne aggódj! Ráadásul, sok előnyük van a kétnyelvű szótárakhoz képest (pl. több példamondat, kontextus, helyes kiejtés, fonetikus átírás, pontosabb jelentésárnyalatok, sőt, a jobbak a szinonimákat is felsorolják). Játékosabb formában gyakorolhatsz (megfelelő szintű) angol keresztrejtvényekkel, találós kérdésekkel is.

2/2) Másodszor pedig, felkészülhetsz a váratlan helyzetekre úgy is, hogy megtanulsz néhány hasznos kifejezést, amelyet elfelejtett szó vagy hirtelen rövidzárlat esetén alkalmazhatsz. Ilyenekre gondolok: „It’s on the tip of my tongue”, „How shall I put it?” „I mean…”, „You know…”, „Let me describe it to you …”, „For example…”, „It’s kind of a …”, „It’s used for …”, „It’s the feeling you have when you …”  és így tovább. Minden jól jöhet, amivel körülírni, magyarázni tudod, hogy mire gondolsz, vagy amivel egy kis időt nyersz, hátha mégis eszedbe jut az adott szó.

Azt viszont feltétlenül vésd az eszedbe, hogy

semmi tragédia nem történik, ha nem a legjobban odaillő szót vagy kifejezést használod!

Merj nyugodtan hibázni!

Ha netán valami apróbb félreértés lett belőle, majd tisztázod. A nagyobb félreértések elkerülése végett pedig, a fenti tanácsaim mellett fogadd meg ezeket is:

növeld a szókincsedet (leginkább autentikus szövegkörnyezetben, igazi angol videókkal, podcastokkal és olvasmányokkal – lásd korábbi írásaimat, alkalmazott módszereimet és szolgáltatásaimat),

gyakorold, hogyan tudsz elmagyarázni és körülírni dolgokat, illetve

kérj visszajelzést, hogy megértette-e a mondandódat a beszélgetőpartnered (pl. „Does that make any sense?”, „Do you know what I mean?”, „Is that clear?”).

Kitartó gyakorlással mindez flottul fog menni! Kívánom, hogy sok sikerélményed legyen az angol kommunikáció terén, és soha ne menjen el tőle a kedved!

Ha segítségedre lehetek, keress meg!

Kiemelt fotó: Mystic Art Design (Pixabay) felhasználásával