Dán-Csala Judit

Dán-Csala Judit

a Your English Steps angoltanára

Szia! Judit vagyok.

Próbálom kitalálni, mire lehetsz kíváncsi velem kapcsolatban. Talán leginkább arra, hogy mi közöm az angol nyelvhez és a nyelvtanításhoz.

Ezt jelenti számomra az angol

 • nyitottság
 • kapcsolatok, emberek
 • kommunikáció
 • forrás (pl. információ, tudás)
 • a világ
 • szakma
 • utazás
 • zene
 • élmények
 • nyelvészet
 • lüktetés, energia
 • frissesség, naprakészség
 • fiatalság
 • élet
 • szórakozás, kultúra
MENŐ, NÉLKÜLÖZHETETLEN, SZERETEM!

Az angol szinte egész életemben jelen volt: már óvodában tanulni kezdtem – ami akkoriban még ritkaságnak számított. Szerencsém volt, mert azonnal megszerettették velem a nyelvet, és mert a szüleim megtehették (és fontosnak érezték), hogy angolórákra járassanak kezdettől fogva, suli mellett (ahol orosz volt a kötelező idegen nyelv). Így az angolt – talán kisebb kihagyásokkal – folyamatosan magántanároktól és önállóan tanultam. Általános iskola utolsó éveiben olyan szintre jutottam vele, hogy a gimnáziumban elérhető nyelvek közül jobbnak láttam az olaszt és a németet választani, az angolt pedig folytattam külön. Egy néhány hetes – számomra meghatározó élményként bevésődött – angliai kurzus után 16 évesen tettem le a középfokú nyelvvizsgát. A középiskola végére eldöntöttem, hogy az angol nyelv és világ az, amivel a későbbiekben is szeretnék foglalkozni. A következő 5 évben az ELTE Bölcsészettudományi Karának angol szakán tanulhattam. Időközben a portugál szakra is felvételt nyertem, és mind az angol, mind a portugál bölcsész diplomához kapcsolódóan a tanári végzettséget is megszereztem. Egy írországi nyáriegyetem, egy év kulturális menedzseri továbbképzés és több különböző (külföldi csoportkísérői és ír kulturális kapcsolatok terén végzett) önkéntes munka után a nemzetközi felsőoktatási kapcsolatok területen helyezkedtem el: az egyik legnépszerűbb európai uniós ösztöndíjprogram, az Erasmus egyetemi szintű koordinációján dolgoztam sok éven keresztül. Ez a munka lehetővé tette számomra az angol nyelv napi szintű használatát, többek között külföldi partnerekkel való levelezés, konferenciákon való részvétel, partnerintézmények látogatása, külföldi vendégek és európai cserediákok fogadása és még sok más tevékenység során. Két gyermekem megszületése után, a velük való visszavonulás idején érett meg bennem az elhatározás, hogy visszatérek eredeti szakmámhoz, a tanításhoz. Magántanítási tapasztalatot már korábban is szereztem, a családon belül pedig folyamatosan napirenden volt az angol nyelv gyakorlásának és fejlesztésének kérdése, de ekkor végül hivatalosan is beindítottam az angoltanári karrieremet.

Lelkesedésem töretlen, a nyelvet imádom, a tanítást élvezem, és úgy érzem, van keresnivalóm ezen a pályán.

Küldetésem

– Megmutatni és segíteni megtapasztalni, hogy azok is eljuthatnak angolból egy bátrabb kommunikációt lehetővé tevő, magasabb szintre, akiknek nincs lehetőségük hosszabb időt külföldön, anyanyelvi környezetben tölteni;
– Ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy a nyelvtanulásra fordított korábbi évek és az erőfeszítés ne menjen kárba;
– Ráébreszteni az angol terén bátortalanokat a már meglévő alapjaikra és erősségeikre;
– Megtanítani a nyelvtanulóknak, hogy építsenek a már megszerzett tudásukra, azaz használják meglévő erőforrásaikat;
– Megmutatni a 20-on, 30-on túliaknak, hogy nem muszáj a régi, bevett módszereket és eszközöket használni az angoltanulás terén, pl. a tankönyveket és az iskolai kereteket, mert vannak újabb és hatékonyabb megoldások is;
– Eloszlatni azt a tévhitet, hogy a nyelvtanulás hetek-hónapok kérdése;
– Rádöbbenteni minél többeket, hogy az angoltanulás élvezetes is lehet.

Értékek, amelyek mentén dolgozom

5
minőség a munkában;
5
maximális, igény szerinti támogatás a tanítványoknak;
5
a tanár mint facilitátor;
5
a hatékony tanulás elősegítése;
5
kreatív, alternatív, játékos módszerek,
5
használható megoldások és
5
célravezető eszközök alkalmazása;
5
autentikus tananyagok használata;
5
az angol nyelv szeretete;
5
megbízhatóság;
5
nyitottság a világra;
5
egymás tisztelete;
5
folyamatos önfejlesztés, tanulás;
5
a tanítványok sikerélménye és fejlődése - a sikerem záloga.

A MÓDSZEREIM

Leginkább az a felfogás áll hozzám közel, mely szerint a tanárnak „facilitátor” szerepe van: a tanítványt hozzásegíti a tudás megszerzéséhez, mutatva neki az utat és támogatva őt a haladásban. Ebbe a támogatásba és segítésbe természetesen ugyanúgy beleteszem magamat, azaz a személyiségemet – pl. a segítőkészségemet, a nyugodt és bátorító stílusomat, a megbízhatóságomat, ahogyan a legjobb tudásomat és az összes eddigi tapasztalatomat is. 

A gyakorlatban is működő, használható angoltudás híve vagyok.

Tanárként egyrészt azon dolgozom, hogy a tanítványom elérje a kitűzött célját, másrészt azon, hogy az angol nyelvet számára egyszerre szerethetővé és hasznossá tegyem.

Mindezekhez igyekszem szakmailag is megalapozott, korszerű és innovatív megoldásokat, valamint autentikus, anyanyelvi angol forrásokat (nézni-, hallgatni- és olvasnivalókat) alkalmazni. A projekt alapú oktatás, a kommunikatív megközelítés, a kontextuson keresztül történő tanulás, az autentikus források használata, illetve a lexikális elemek értelmes darabokban („chunks”), kifejezéseken keresztül történő memorizálása csak néhány a számomra szimpatikus és a tanítás során alkalmazott módszerek közül. 

Hiszem, hogy a hatékony nyelvtanuláshoz az érdeklődés és igény szerint válogatott tananyagon, vagyis az értelmes és érdekes szövegkörnyezeten keresztül vezet az út! Ezt tapasztalom a tanítványaim kapcsán is, és igazolva látom ezt akkor is, ha visszagondolok arra, hogyan sajátítottam el a nyelvet én magam. Az immár nagyjából négy évtizedre visszanyúló angolos történetemben a legemlékezetesebb, és tanulás vagy hatékonyság szempontjából legkiemelkedőbb élmények – az angliai és írországi utak mellett – egyértelműen ezek voltak: a magántanárral olvasott angol Hófehérke mesekönyv, a magántanártól kapott angol Alan Sillitoe mesekönyv, a Beatles, majd később a Queen vagy a U2 dalai és dalszövegei (amiket egytől-egyig kívülről fújtam), az akkoriban még igen nehezen elérhető de innen-onnan beszerzett (felirat nélküli) angolul beszélő filmek, a Voice of Amerika angol nyelvi adásai a rádióban, illetve az egyetem angol szakán kötelező olvasmányként előírt – angol eredetiben olvasandó – regények és novellák. De folytathatnám a sort, mert a tanulásnak sosincs vége: a mai napig fejlesztem a nyelvtudásomat többek között videókkal, filmekkel, sorozatokkal, angol nyelvű podcastokkal, blogokkal és a közösségi médián vagy a hírleveleken keresztül hozzám eljutó egyéb érdekes olvasmányokkal. Mindezek nélkül sehol nem tartanék a mai tudásomhoz képest.

Hogy mi a közös a felsorolt emlékezetes és egyben hatékony angol nyelvi élményeimben? Az, hogy az érdeklődésemnek megfelelő témákat kínáltak, méghozzá igazi, autentikus angol nyelvi (szöveg)környezetben. Ezért élveztem őket annyira. Ezért néztem lelkesen azokat a filmeket! Ezért olvastam lelkesen a meséket vagy regényeket! És ez az, aminek köszönhetően számtalan angol szó, kifejezés és nyelvi szerkezet észrevétlenül kúszott be a fejembe és égett az emlékezetembe. Nem viccelek: észrevétlenül!

De hogy miért meséltem el a saját élményeimet? Mert képzeld, azt látom a tanítványaimon, hogy (ők is) élvezik az angoltanulást az általam válogatott anyagokkal! Gondoltad volna?!

Lehet élvezetes az angoltanulás?! Lehet szeretni a nyelvtanulást?!

Igen! és ez nem csak nekem sikerülhet… Bármilyen hihetetlenül is hangzik, bizony lehetséges – akár számodra is!

Lehettek kiábrándító élményeid az angol nyelvvel és nyelvoktatással kapcsolatban… Lehetett részed sok nyelvi kudarcban és nyelvtanuláshoz kötődő nyűgben, ami miatt teljesen érthető, hogy most úgy érzed, ez az egész csak duma. De szó nincs erről!

Ha megtaláljuk az érdeklődési körödnek, igényeidnek – céljaidnak, személyiségednek és nyelvi szintednek megfelelő olvasmányokat és hallgatnivalókat (pl. podcastokat, youtube videókat stb.), onnantól nyert ügyed van. Ezt még azzal fokozhatod tovább, ha arra is gondot fordítasz, hogy az ideális, személyedre szabott tananyagban előforduló új szerkezeteket és szókincset minél előbb alkalmazni kezdd a gyakorlatban is. Mondjuk velem beszélgetve az angolóráinkon. Persze, ha van barátod vagy tanulótársad, akivel gyakorolhatsz, akkor vele is teljesen jól működhet ez a módszer. A lényeg, hogy beszélj, kommunikálj sokat és hívd elő az észrevétlenül a fejedbe kúszott szavakat, kifejezéseket, angol nyelvi szerkezeteket! Meglepetésben is lehet részed: kiderülhet, hogy jobban tudsz angolul, mint hinnéd!

A TAPASZTALATOM

magántanítás (+ iskolai gyakorlatok egyetem végén), otthoni nyelvgyakorlás gyerekeimmel, saját nyelvtanulói múlt, 10+ év munkavégzés és projekt koordináció nemzetközi terepen (folyamatos e-mailes kapcsolattartás külföldi partnerekkel, európai utazások, részvétel konferenciákon, partnertalálkozókon és intézménylátogatásokon, prezentációk tartása, külföldi vendégek és cserehallgatók fogadása stb.).

A TANULMÁNYAIM

 • angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diploma (ELTE BTK);
 • portugál nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diploma (ELTE BTK);
 • kulturális menedzser posztgraduális képzés (ELTE BTK);
 • külügyi szakértői képzés (csak a tárgyak elvégzése, diplomaszerzés nélkül, BKÁE-Corvinus Egyetem BIGIS)
 • egyebek: Bournemouth (nyelvkurzus); Dublin (nyári egyetem); szervezett kereteken kívül: folyamatos továbbképzés, önképzés, konferenciák, workshopok és egyebek.

Bátran keress meg, ha úgy érzed, a segítségedre lehetek angolos céljaid elérésében! 

Köszönöm, ha bizalmat szavazol nekem!

Nincs okod halogatni. Még ma tedd meg az első hatékony lépést a használható angoltudás felé!

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA EZEN AZ ŰRLAPON KERESZTÜL!

Adatkezelési hozzájárulás: Az űrlap kitöltésével és elküldésével tudomásul veszed és elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatóban (https://www.yourenglishsteps.com/adatkezeles/) foglaltakat.

15 + 15 =