Szerencsére sokan vagyunk abban a kényelmes helyzetben, amikor már nem okoz különösebb gondot angol nyelven megszólalni. A világon nagyjából 1,5 milliárd ember beszél angolul (ebből kb. 350 milliónak anyanyelve), de a fennmaradó több mint 6 milliárd ember (még) nem. Ha Te ehhez a többséghez tartozol, vagy határesetnek érzed magad, mert azért pöntyögsz egy kicsit angolul, de mégsem igazán, akkor lehet, hogy érdekes lesz számodra a következő néhány gondolat.

Szeretnélek megkérni, hogy használd a képzelőerődet. Ez egy kis játék.

Fotó: Brannon Naito, Unsplash

Először képzeld el magad a munkahelyeden, mondjuk a saját üzletedben vagy szalonodban, ahogy éppen rendezgeted a polcokat és várod az ügyfeleidet. Ekkor belép az ajtón egy barátságos idegen, aki mosolyogva rád köszön, de valami nem stimmel. A füledet angol beszéd üti meg, az illető nem tud magyarul. „Ajaj! Vajon mit akarhat?” gondolod magadban. Egy bátortalan „Hello”-t köszönsz neki, abból baj nem lehet, és zavartan mosolyogsz rá, mert nem tudod, mi mást mondj vagy kérdezz tőle. Ő közelebb lép és feltesz egy kérdést, amit úgy-ahogy meg is értesz: az iránt érdeklődik, mikor tudnád levágni a haját / kezelni az arcát / megcsinálni a körmét (válassz tetszés szerint). Rendben, de most azonnal nem tudod őt fogadni, tele a naptárad. El kéne magyarázni neki, hogy mikor jöhetne, és meg kéne tudni tőle, hogy pontosabban mi az elképzelése – melyik szolgáltatásodat venné igénybe. (Pl. hajfestés / tisztító kezelés / gél lakk lesz?) Úgy érzed, ez már meghaladja a képességeidet, ezért a következő lehetőségek kezdenek kavarogni a fejedben:

1. „Kézzel – lábbal mutogatva megpróbálom valahogyan mégis megértetni magam… Bár lehet, hogy totál káosz lesz belőle…”,

2. „Iszonyú kínos, de megkérem Ágit, a mellettem dolgozó kollégát, ő jobban tud angolul. Beszélje meg helyettem ő, amit kell.”, vagy

3. „Hagyom a fenébe az egészet, legfeljebb egy kuncsafttal kevesebb! Ha széttárt karokkal értetlenül nézek, biztosan rájön szerencsétlen, hogy itt nem beszélnek angolul, és odébb áll.”

Fotó: Robin Higgins, Pixabay

Melyik mellett döntesz? Persze csak fejben! A valóságban… ki tudja?

 

Most viszont képzeld el, hogy valamilyen szikra vagy épp egy ilyen gondolatkísérlet hatására elkezdted az angoltudásodat nagyon céltudatosan fejleszteni.

Fotó: Alessandro Bianchi, Unsplash

Mivel rájöttél, hogy a munkádban igenis hasznát vennéd néhány alap angol kifejezésnek, mondatnak, és a szakmád legalapvetőbb szókincsének, elkezdtél ebbe az irányba haladni. Kitűzted magad elé a célt, hogy néhány hónapon belül képes leszel az üzletedbe betévedő külföldiekkel szót érteni, a legszükségesebbekről. Aztán a megfelelő tananyaggal és módszerekkel dolgozva eljutottál erre a szintre angolból. Most pedig – képzeld csak tovább – már nem kell minden végtagodat használni a magyarázatnál, vagy szégyenkezve segítséget kérni a kollégáktól. Már Te magad tudsz kommunikálni a magyarul nem tudó ügyfelekkel!

Tetszene? Húú, nehéz kérdés…  Várj, akkor segítek, miért lenne ez jó neked!

Megtapasztalod az egyszerű angol kommunikáció sikerélményét.
Nő az önbizalmad.
Újabb vevőket, ügyfeleket szerzel.
Nő az ismertséged, nő a bevételed.
Nő a szakmai presztízsed.
Kedvet kapsz, hogy az angoltudásodat másra is felhasználd, pl. szakmai továbbképzésekre.
Nő a szaktudásod.
Megjön a kedved a nyelvtanuláshoz: még a végén igazi profi leszel angolból!

… és még folytathatnánk!

Fotó: Allef Vinicius, Unsplash

Ha valami megmozdult benned, ha már kíváncsi lettél, akkor jó úton jársz!

Ha további lépéseket is tennél, pl. érdekelne egy tananyag, ami segítene a céltudatos angolozásban, akkor keress meg itt, és jelöld be, hogy a YES! HELP! érdekelne.