Ha a korábbi posztomban sikerült felkeltenem az érdeklődésedet az angol nyelvű podcastok iránt, de azóta vakarod a fejed, hogy hol találhatnád meg őket, akkor jó hírem van: a mai írásom pont erről szól.

Több lehetőséged is van, és egyik sem bonyolult! Előfeltétel mindegyikhez: internet kapcsolat szükséges!

DESKTOP / LAPTOP & GYŰJTŐOLDAL

Az asztali számítógép vagy laptop böngészőjén (Chrome, Edge stb.) indíts el egy olyan speciális oldalt, ahol rengeteg podcast található összegyűjtve. Ennek a keresőmezőjébe írd be a kulcsszót vagy a keresett podcast címét, és a találatokból válassz! Segíthet a választásban, ha van a gyűjtőoldalon ajánlat (pl. toplista), vagy kategóriák, zsánerek szerinti lista is.

Néhány gyűjtőoldal:

  • Player FM – Nem kell regisztrálni, elég a „Discover” (~felfedezés)-re kattintani a kezdőlap tetején, vagy a jobb felső sarokban lévő keresés funkciót használni, és rengeteg podcastot találhatsz.
  • Stitcher – A Top Shows menüpontot válaszd, ott pedig a kategóriákból azt, amit szeretnél. Így megkapod Stitcher által összeállított ranglistákat témák szerint, ill. tetszés szerint választhatsz hallganivalót közülük.
  • TuneIn – Vagy a Felfedezés címszó alatti kategóriákból választasz, vagy a baloldali menüben található Keresés funkciót használod a megfelelő kulcsszóval.
  • Podbay – A Listen részben és az oldal jobb felső sarkában kereső funkciót találsz, az oldal tetején balra pedig a Browse (~böngéssz) menüpontra kattintva lenyílnak a kategóriák, amikből választhatsz.
  • Soundcloud – Nem a legjobb választás, de azért itt is rá lehet akadni egy-egy érdekes podcastra, a keresőmezőt használva.

A PODCAST SAJÁT OLDALA

Az interneten (mindegy, hogy a számítógépen vagy a mobileszközön) egy adott podcast honlapján is hallgathatod a műsort. Itt arra is van esély, hogy az egyes epizódokhoz átirat (transcript) is elérhető. Ahhoz, hogy ez a módszer működhessen, persze az szükséges, hogy előtte valamilyen módon (pl. Google keresés vagy mások ajánlása alapján) találj egy podcastot, amit szívesen hallgatsz.

MOBILAPPLIKÁCIÓK

A mobileszközödön érdemes az ingyenes podcast applikációk valamelyikét használni. Ezeknek nagy előnye, hogy feliratkozhatsz a kedvenc műsoraidra, ill. legfőképpen az, hogy magaddal viheted őket bárhová.
(Ezeket nem linkelem, mert mobiltípustól függően más lehet az elérési hely.)

Fotó: Juan Pablo Rodriguez, unsplash.com

Néhány mobilon használható applikáció:

  • Apple Podcasts – Az iPhone-okon és iPadeken gyárilag szereplő app. Regisztrációt nem igényel. Feliratkozhatsz a kedvenc műsorokra, eléred őket a könyvtárban, letöltheted a kedvenceket, alvásidőt időzíthetsz, tekerhetsz előre és hátra. A beszédsebesség állítható, bár nem túl finoman (0,5x, 1,5x és 2x).

  • Google Podcasts – Android telefonokra telepíthető a Google Play áruházból. Feliratkozás, letöltés, tekerés, beszédsebesség állíthatóság van, az ajánlatokat pedig elvileg testreszabja a korábban hallgatott műsorok alapján.

  • Player FM – feliratkozás, letöltés, kedvelés, tekerés, időzítés van. A beszédsebesség beállítható, de torzít.

  • Spotify – Keresd meg/válaszd ki (a keresés menüben) a podcast műfajt, azon belül találsz témákat (pl. mesék, hírek stb.,) ill. toplistákat. Követés, letöltés funkció, tekerés előre-hátra, alvás időzítés elérhető. A beszédsebesség állítható és igen jól működik (lassításnál pl. van 0,8-as, és nem torzít). Jó tudni, hogy ha Magyarország van beállítva felhasználási helyként, valószínűleg a felkínált podcastok többsége (minimum egy része) magyar nyelvű lesz.
  • TuneIn Radio – Keresés és browse menüpont, kedvencnek jelölés, tekerés, alvás időzítés megtalálható. A beszédsebesség nem állítható.

A felsoroltakon kívül még számos más opció van, amelyeket nem ismerek. Léteznek fizetős és ingyenes, de regisztrációt igénylő oldalak és applikációk is. A fentiekkel azonban már bőven el lehet indulni és bátran fel lehet fedezni az angol podcastok világát, amire mindenképpen bátorítalak, ha elszántan fejleszteni szeretnéd az angol nyelvtudásodat!

Érdekelnek a podcastok? Iratkozz fel!

Ha az angol podcastok téma felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél időnként egy-egy remek podcast adásról vagy más, online elérhető angol forrásról hallani, feltétlenül iratkozz fel a Your English Steps hírlevelére itt!

Ha tetszett az írás, oszd meg a lent (és fent) található megosztás gombok valamelyikével!

Ha több ehhez hasonlót szeretnél olvasni, iratkozz fel a hírlevelemre!

Sőt, ajánlom figyelmedbe az induló YES PodClubot is! Nézd meg és csatlakozz!

Ha már most tudod, hogy autentikus, igazi angol szövegekkel, hanganyagokkal és videókkal szeretnél angolozni, de nincs sok időd keresgélni a neten, kérd tőlem ezeket az online, autentikus tananyagokat – akár testreszabva!

Szívesen látlak Facebook vagy Instagram oldalam követőjeként is!

Úgy érzed, segíthetlek angolos céljaid elérésében? Bátran keress meg!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!