Tudod, mi az a podcast?

Valami olyan, amihez ha anno, a 80-as, 90-es években, lelkes angoltanulóként lett volna hozzáférésem, azt sem tudtam volna, hová legyek örömömben (és akkor nagyon finoman fogalmaztam)! Kicsit jobban is megvilágítva, miről van szó: A podcast az interneten terjesztett és onnan letölthető audio fájlok sorozata, amire ráadásul fel is lehet iratkozni. Talán leginkább egy kalózrádió műsorára emlékeztet, annak kamasz rokona, hiszen még csak már 15 éve létezik.

Bárki készíthet és kiadhat podcastot, és meg is teszi (nem csak nagy cégek és adók „sugároznak” podcast műsorokat)! Angol nyelvterületen ez az ipar nagyon felfutott az utóbbi években, sok tízmillióan hallgatják rendszeresen az adásokat. A 2019 májusi adatok szerint csak az USA-ban több, mint 700 000 aktív podcast és több, mint 29 millió podcast epizód létezik. (Forrás: https://musicoomph.com/podcast-statistics/ )

Akár most hallasz a podcastról először, akár már belefutottál itt-ott (csak féltél rákérdezni, mit is takar ez a név), tulajdonképpen mindegy, mert a lényeg:

ha angolt tanulsz, nem szabad kihagynod!

Fotó: Mr.Himal Chaudhary, Pexels

Fotó: Mr.Himal Chaudhary, Pexels

Tudod, miért?

Íme a 10 legfőbb ok, amiért mindenképpen ajánlom az angol podcastokat, ha az angoltudásodat szeretnéd fejleszteni:

1. Csak fülelned kell, nézned nem! Ez pedig gond nélkül kivitelezhető más tevékenység (pl. séta, utazás – közlekedés, főzés, sport, kézműves munkák, gyerekkel játszás, házimunkák, esti relaxáció stb.) mellett is. Igen, ez multitasking, de egyrészt kismamaként, elfoglalt felnőttként szükséged is van az ilyen hatékony megoldásokra, másrészt egyben unaloműző is lehet, ha az, amivel mellette foglalkozol éppen nem igényel különösebb figyelmet.

2. Nagyon színes a paletta – a legkülönfélébb igényeket és érdeklődési köröket is kielégítheti. A podcast témája lehet az autóktól kezdve az egészséges életmódon, az önismereten vagy a gyereknevelésen át egészen a vállalkozási ismeretekig bármi, ami csak az eszedbe jut. Minden témára megtalálhatod a megfelelő adást.

3. Az igazi angolt hallgathatod, nem tankönyvi hanganyag, nem erőltetett: autentikus, valódi ANGOL! Ne aggódj, kitartással egyre többet fogsz érteni belőle. Ráadásul vannak az angol podcastok között is könnyebben érthetők (sőt, kifejezetten angol nyelvtanulóknak szólók is)!

4. Bárhová magaddal viheted őket, nincsenek helyhez kötve, mivel nem csak a számítógépen, hanem mobil applikációkon keresztül (Google Podcasts, Apple Podcasts, Soundcloud, Player FM, Spotify és sok más applikáció említhető.), sőt, a kedvencek még offline is elérhetők.

Fotó: Kevin Grieve, Unsplash

Fotó: Kevin Grieve, Unsplash

5. Emészthetően rövidek. A többség 15-50 perc hosszú, de ha még hamar elfáradsz az angol nyelvű hanganyagokra koncentrálva, választhatsz rövidebbeket is, vannak 3-5 percesek is.

6. Állítható a beszéd sebessége (általában, a megfelelő applikációt használva), vagyis lassítani is lehet, ha túl nehezen érthető.

7. A „transcript” vagy átirat (az elhangzott szöveg leírva) is elérhető lehet, ha szerencséd van. Ez megkönnyítheti a dolgodat, ha részletesebben meg akarod vizsgálni, mit is hallottál (és nincs segítséged).

Érdekelnek a podcastok? Iratkozz fel!

Ha az angol podcastok téma felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél időnként egy-egy remek podcast adásról vagy más, online elérhető angol forrásról hallani, feltétlenül iratkozz fel a Your English Steps hírlevelére itt!

8. Menthetők, letölthetők és újra meghallgathatók az egyes epizódok (ellentétben a régi rádióműsorokkal), így egy-egy bonyolultabb vagy érdekesebb szöveget annyiszor visszahallgathatsz, ahányszor csak akarod.

9. A legtöbb podcast tulajdonképpen egy beszélgetés két (esetleg több) személy részvételével (nem pedig monológ), például interjú formájában. Ez remek az angoltanulás szempontjából, hiszen valós beszédhelyzetek, kérdések és reakciók hallgathatók meg, amelyek amúgy esetleg nehezen fordulnak elő a nyelvtanuló környezetében.

10. Nem utolsó sorban pedig a podcast hallgatás előnyei közé sorolható, hogy általa jólértesült lehetsz, szórakozhatsz, új dolgokat tanulhatsz, fejlesztheted magad, vagy pusztán kellemesen töltheted az idődet — miközben angol nyelvet gyakorolsz!

Fotó: Kaboompics, Pixabay

Fotó: Kaboompics, Pixabay

+ 1 Jó hír: Ha ez a sok érv még nem lett volna elegendő, hogy rádöbbenj: az angol podcastok csak Rád várnak, akkor elárulom, hogy ráadásul ingyenesek

+ Tipp 1: A megfelelő applikációt használva (de akár asztali böngészőn is) időzíthető, mikor álljon le a lejátszás, pl. ha arra számítasz, hogy el fogsz aludni közben.

+ Tipp 2: Érdemes a hallott témákról, a hallott új kifejezéseket felhasználva beszélgetni is valakivel. Használat közben ugyanis sokkal jobban rögzülnek az új nyelvi elemek és szerkezetek. (Erre alkalmat teremt a YES PodClub [nézd meg itt]!)

Tanulj angolt podcastokkal!

Szívesen tanulnád a nyelvet angol podcastokkal? Ez a specialitásom! Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy skype vagy messenger (vagy más online) felületen a távolból, online taníthassalak – podcastok és más autentikus szövegek (olvasmányok, videók) segítségével! Az angoltanulás szerethető is lehet, megmutatom!

Ha szeretnéd felturbózni az angoltudásodat, itt megtalálod a szolgáltatásaimat, böngéssz kedvedre!

Ha úgy érzed, segíthetnék neked angolos céljaid elérésében, bátran vedd fel velem a kapcsolatot!

Kiemelt fotó: Bruce Mars, Pexels

EZ IS ÉRDEKELHET! INGYENES YOUTUBE ÚTMUTATÓ!

Szeretnéd ingyenes angol videókkal is tovább turbózni az angolodat? Sokan gondolják, hogy a YouTube-bal kapcsolatban már semmi újat nem tanulhatnak, de Neked azt javaslom, inkább próbáld ki! Töltsd le itt az ingyenes útmutatómat!