Szeretnéd, ha a gyereked jól tudna angolul? Nyilván! De hogyan jusson el odáig?

Úgy látod, hiába tanulja a suliban, nem érdekli az angol? Nem foglalkozik vele a kötelező leckén és tanulnivalón kívül? Úgy érzed, így nem is halad igazán?

Biztosan egyetértesz, hogy a tanulásra akkor lesz kapható valaki, ha az adott téma felkeltette az érdeklődését, megérintette valamilyen szinten. Ezzel a gyerekeink is így lehetnek, az angolt illetően is. Ráadásul ugyanez vonatkozik a tanulás hatékonyságára is.

A nyelvtanulás kulcsa az érdeklődésben és az ezzel összefüggő motivációban lehet…

Ezért összegyűjtöttem néhány tippet, mivel csinálhatnál kedvet egy gyereknek az angol nyelvhez és az angoltanuláshoz. A lenti tanácsok arra szolgálnak, hogy az angoltanulás élménnyé váljon, ne pedig unott vagy utálatos feladat legyen. Remélem, találsz párat, amit szívesen kipróbáltok majd. (Ne lepődj meg, felnőtteknél is működhetnek!)

Válogass az ötletek közül a csemete személyisége, érdeklődési köre, ill. nyelvi szintje szerint. Segítségképpen csokrokba szedtem a tippeket egy-egy tulajdonság vagy tipikus kedvtelés szerint:

FOGÉKONY A HUMORRA?

 • Keress az életkorának megfelelő (és egyben jó) vicceket angol nyelven. Szórakozzatok rajtuk együtt! Kérd meg, hogy olvassa fel neked, vagy ha haladóbb, tanulja meg angolul előadni, hogy megnevettesse angolul tudó társait vagy családtagjait. Vicceket találhatsz pl. ittitt és itt.

 • Ismertesd őt meg a humoros rövid képregény, azaz a comic strip műfajával! Biztosan találkoztatok már a leghíresebbekkel, Garfielddel, Snoopyval (Peanuts) vagy a Kázmér és Hubával (Calvin and Hobbes). Rajtuk kívül azonban millió más, viccesebbnél viccesebb villám képregény lelhető fel az interneten, leginkább itt. Néhány lehetőség az előbb soroltakon kívül pl.: Pearls Before Swine, Red and Rover, Mutts, FoxTrot. 

FELCSIGÁZZÁK A REJTÉLYEK ÉS SZÍVESEN OLD MEG LOGIKAI FELADVÁNYOKAT?

 • Mutass neki angol nyelvű rejtvényeket, gondolkodtató feladatokat. Ilyenekből is rengeteget találni az interneten. Pl. itt, itt és itt.

 • Időről időre kaphat tőled egyszerű angol szókincs feladványokat – de vigyázz, hogy olyasmit kérdezz, amit kilogikázhat! Pl. Mit jelenthetnek a következő szavak? January, Physics, pyramid, torpedo, vanilla?

Fotó: Andy Culpin – freeimages.com

ÁLLANDÓAN TÉVÉT NÉZNE?

 • Engedd, hogy a szokásosnál picit többet tévézzen – azzal a feltétellel, hogy átállítjátok a műsor hangsávját angolra.

 • Ha tehetitek, fizessetek elő olyan (online) tévécsatornára (pl. Netflix), ahol a legtöbb műsort csak angolul lehet nézni (opcionálisan angol feliratokkal vagy anélkül), viszont jobbnál jobb gyerekműsorok érhetők el. Hasznos, ha be lehet állítani külön profilt a gyereknek és jelszót a korhatáros műsorokhoz.

IMÁDJA A KÖNNYŰZENÉT?

Töltsd le kedvenc angol nyelvű számainak a szövegét, nyomtasd ki, és add a kezébe, hogy azzal együtt hallgassa a dalokat. Valószínűleg érdekelni fogja, miről szól a dal – segíts neki a fordításban, vagy azt is guglizzátok ki. (Nem kell minden egyes szót érteni ám! Sokszor a szövegkörnyezet és a dal hangulata átsegít a homályosabb részeken.) Akkor jó, ha egy idő után együtt énekli a dalokat a kedvenc bandával (vagy még szuperebb, ha már önállóan is megy)! Saját kamaszkori tapasztalatom alapján ezt nem szabad kihagyni!

Fotó: Ross Brown – freeimages.com

RAJONG EGY-EGY ANGOL ANYANYELVŰ ELŐADÓÉRT, SPORTOLÓÉRT VAGY MÁS HÍRESSÉGÉRT?

 • Szerezd be a kedvencével készült interjúkat vagy más csemegét angol nyelven, amely a rajongás tárgyát közelebb hozza, már pusztán az által is, hogy angol eredetiben olvashatók vicces, elgondolkodtató vagy éppen szíveket megdobogtató szavai.
 • Keresd meg neki az illető angol nyelvű rajongói oldalát az interneten, ahol szintén sok kis érdekességet találhattok.

Vigyázz az internetes forrásokkal: mindig ellenőrizd az oldalt, hogy gyerek életkorának megfelel-e, nem túl szókimondó-e stb.

A TELEFONON VAGY TABLETEN LÓG?

Töltsd le (vedd meg) neki a legjobb, angol nyelvtanulóknak szánt játékokat, alkalmazásokat, hogy azokkal játsszon! Ez életkor-függő is, és persze ízlés kérdése, de 5-10 éveseknek ilyen például a Fun English (az én lányom annyira imádta, hogy a Fun Germant és Fun Spanisht is meg kellett vennünk neki). További példák: Lingokids; PiliPop; TinyTap, Starfall. A nagyobbak lehet, hogy kedvet kapnak a felnőtteknek szóló nyelvtanulós applikációkhoz is, pl. Drops, Duolingo, Babbel, Memrise.

Fotó: Sarah DeVries – freeimages.com

SPORTOL?

 • Keressetek a kedvenc sportjával kapcsolatos érdekességet (pl. egy odavágó hírt) angol nyelven, amellyel elkápráztathatja a csapattársait vagy edzőjét.

 • Megtanulhatja a sportágához tartozó angol szókincset, szakkifejezéseket – így már könnyebben olvashat vagy hallgathat majd releváns híreket. 

SOKAT OLVAS?

 • Vedd meg kedvenc könyvének angol változatát vagy a folytatását angol eredetiben.

 • Szerezzetek be képregényeket angol nyelven, ami a képek és a szövegmennyiség miatt könnyebben emészthető nyelvileg is.

 • Kezdőbb szinten érdemes mesekönyveket olvasni, melyeket akár antikváriumban is beszerezhetsz, de online formában is milliófélét találsz. Például itt, itt vagy itt.

 • Lapozgathat angol nyelvű magazinokat is, érdeklődési körtől függően – ma már sokfélét be lehet szerezni itthon is, de ha online kényelmesebb, itt találhatsz.

Fotó: Lena Orwig – Unsplash.com

IGAZI TINI?

Akkor imádni fogja a különféle (személyiség) teszteket és kvízeket! Mutass neki angol nyelvűeket (pl. innen, inneninnen vagy innen), és máris lelkesen töltögeti majd!

MINDENT A BARÁTOKKAL KÖZÖSEN SZERETNE CSINÁLNI?

 • Javasold, hogy írjanak közösen egy történetet angolul – lehet humoros vagy nyomozós, hétköznapi vagy fantasy – a lényeg, hogy felváltva mindenki beletesz egy kicsit, így együtt alakítják a sztorit.
 • Kereshettek egy angol nyelvi klubot vagy szakkört, ahol az osztálytársakkal vagy barátokkal együtt rendszeresen játszhatnak, társasozhatnak, persze angol nyelven, tanár vezetésével. Ilyen vezetett, élményszerű, játékos angolozással szeretteti meg az angol nyelvet például az általam szervezett Hurrá angol klub is [jelenleg nem kínálom ezt a szolgáltatást]. 

Fotó: Jenny Kennedy-Olsen – freeimages.com

KÉZMŰVESKEDNE?

Tanuljon ki egy új kézműves technikát YouTube videók segítségével!  (Például itt vagy itt, de a lehetőségek száma végtelen.)

ELVESZETT VAGY A YOUTUBE-ON?

Kérd az ingyenes útmutatómat, amellyel bevezetlek a YouTube-os angoltanulás világába!
Miért jó a YouTube-bal angolozni? Kitanulhatsz-e egy új hobbyt/kézműves technikát? Hogyan fogj hozzá? Milyen technikai „trükkök” lesznek a segítségedre?

SZERET SZEREPELNI?

Vedd rá, hogy adjon elő a családnak egy-egy angol dalt, verset vagy dráma-részletet, persze a nyelvi szintjének (és ízlésének) megfelelőt!

BEFELÉ FORDULÓ, INTROVERTÁLT?

 • Javasold, hogy írjon naplót angol nyelven! Egy érv lehet emellett, hogy így még titkosabb lesz, amit leír, hiszen nem minden ismerőse értené meg angolul.

 • Játszhat akár egyedül olyan fantáziajátékot, amelyben az angol nyelvnek kitüntetett szerepe van: például azt képzelheti, hogy ő a szigorú angoltanár és felelteti a gyerekeket az órán; vagy azt, hogy amerikai filmsztár, akit ostromolnak a rajongók és az újságírók; esetleg Harry Potter egyik osztálytársa, és ő is belekeveredik valamelyik rejtélyes ügybe. 

VANNAK ANGOL NYELVTERÜLETEN ÉLŐ BARÁTAITOK, ROKONAITOK?

 • Kérd meg őket, hogy küldjenek gyereked életkorának és érdeklődésének megfelelően valami érdekes angol nyelvű könyvet, magazint, játékot stb.  – olyasmit, amit itthon nem tudtok beszerezni.

 • Szervezz a segítségükkel anyanyelvi (helyi) gyereket (vagy akár nyugdíjas bácsikát/nénikét), aki szívesen levelezne gyerekeddel angolul. A levelezés folyhat online vagy offline is, tetszés szerint. Ha pedig van hajlandóság, bátran szervezzétek meg a telefon- vagy élő (Skype) videohívást is, hogy a beszédet is gyakoroljátok.

 • Beszélgessetek a kint élő magyarokkal arról, hogy milyen nyelvi – kulturális érdekességeket tapasztaltak odakint, és van-e ehhez kapcsolódó vicces sztorijuk. 

Fotó: Pexels.com

VELED EGYÜTT SZERETNE TEVÉKENYKEDNI?

 • Nézzetek együtt kertészkedős vagy lakásdekorációs tippeket bemutató videókat angolul, és alkalmazzátok az ott hallott-látott tanácsokat!

 • Játsszatok szójátékokat angolul! Vannak egyszerűbbek és nehezebbek, kinek – kinek vérmérséklete szerint, de nem kell semmi bonyolultra gondolni. Mindenki ismeri a különféle szóláncokat vagy az akasztófa játékot.

 • Játsszatok bármilyen társasjátékot, amit szoktatok – ezúttal angolul! Ebben segíthet, ha megvan a játék angol nyelvű játékszabálya, amit érdemes elolvasni először.

 • Nézzetek meg együtt egy-egy családi vagy gyerekfilmet, esetleg sorozatot angolul!

 • Ha beszélsz angolul, vedd rá, hogy egymással csak angol nyelven kommunikáljatok – persze elég, ha ezt naponta 10-20 percig játsszátok, vagy amennyi időt kedvetek és lehetőségetek van erre fordítani.

 • Ha nem beszélsz angolul, kérd meg, hogy tanítson ő téged! Lehet mindig csak annyit, amennyit aznap vagy azon a héten tanult a suliban. Ha vállalkozóbb szelleműek vagytok, és a gyereked elég önálló, akkor kiválaszthattok magatoknak mindig egy-egy kisebb témát, amiből felkészül.

 • Ismerkedjetek az angol anyanyelvű országok történelmével és kultúrájával – pl. kutakodásotok témája lehet: Amerika felfedezése, a brit uralkodóház(ak) vagy egy-egy kiemelkedő uralkodó, a brit birodalom, híres angol írók – költők – drámaírók stb.

INKÁBB A SZABADBAN TÖLTENÉ AZ IDEJÉT?

 • Tudatosítsátok, hogy sport vagy séta (azaz mozgás) közben bizonyítottan jobban fog az agy és könnyebben megy a (nyelv)tanulás. Szeretnéd te is kipróbálni? Gyere velem formabontó, sétával egybekötött angolórámra! Itt találsz további információt. (YES! Let’s go!)

 • Játsszátok azt, hogy bármerre jártok, egyikőtök megnevez a körülöttetek lévő tárgyak közül egyet-egyet angolul, a másiknak meg meg kell mutatnia, hol van a megnevezett tárgy.

 • Szervezz neki angolos társakat, akik rávehetők, hogy a szabadban (vagy bárhol) együtt töltött időben angol nyelven társalognak. A legjobb, ha be tudtok venni a társaságba egy (vagy több) olyan gyereket is, aki nem tud magyarul. Lehet akár együtt focizni vagy kirándulni úgy, hogy tilos magyarul megszólalni.

A RAJZFILMEKET KEDVELI?

A gyerekeknek szóló számtalan angol nyelvű mese, rajzfilm és rajzfilm sorozat között egészen biztosan találsz olyat, ami a te gyerekednek is elnyeri a tetszését. Az én nagy kedvencem a brit Peppa Pig sorozat, ami angol eredetiben ezerszer jobb, mint magyar szinkronnal, és nem csak bájos, de nyelvileg is ideális egy korlátozott angol nyelvtudással bíró gyereknek (vagy az ilyesmikre fogékony gyerekes felnőttnek 😉). További tippjeim: Martha Speaks; DocMcStuffins; Mr Benn; Octonauts; Roobarb and Custard; Wild Kratts; Blaze and the Monster Machines, vagy a következő bekezdésben említek párat a fiatalabb korosztálynak.

Fotó: Singkham – Pexels.com

KICSI MÉG?

 • Ha még iskola előtt álló gyerekről van szó, az a legjobb, ha sokat mondókáztok és énekeltek angolul. Segítségül hívhatsz egy-egy színvonalas YouTube csatornát is, mint pl. a Super Simple Songs, a Mother Goose Club, a Dream English Kids vagy a Barefoot Books dalainak gyűjteménye.
 • Olvassatok sokat együtt. Ilyenkor nem elég felolvasni a mesekönyv szövegét: próbáljatok meg minél többet „beszélgetni” a sztoriról és a képekről. Tegyél fel minél több kérdést, válaszold meg, ha ő még nem tudja, fogalmazd át az egészet a saját szavaiddal stb. Vagyis vesézzétek ki a mesét!
 • Hogy elkerüljétek a kicsik esetében sokak szerint káros vizuális terhelést, amely a filmekkel, videókkal együtt járna, hallgassatok angol podcastokat! Vannak kifejezetten gyerekeknek szólók, sőt, gyerekszereplős podcastok is! (Olvasd el, mi az a podcast és miért ajánlom őket angoltanuláshoz! Ha érdekelnek a podcastok, iratkozz fel a hírlevelemre, vagy vedd igénybe valamelyik szolgáltatásomat!)
 • Ha pedig nem bánod, hogy időnként – kicsiknek szóló – rajzfilmeket, meséket néz, ajánlom a már említett Peppa Pig sorozatot és ezeket: Pocoyo; 64 Zoo Lane; Kipper the Dog; Ben and Holly’s Little Kingdom; Curious George; Thomas (the Tank Engine) and Friends; Fireman Sam; Bob the Builder; Earth to Luna.

Remélem, találtok kedvetekre valót a tippjeim között – akár kisebb-nagyobb gyerekről, akár felnőttről legyen szó! Ha igen, örülnék a visszajelzésnek, például itt lent, hozzászólás formájában! Ha pedig olyan tipped lenne a témában, ami kimaradt a fenti gyűjteményből, akkor azt oszd meg velem, kérlek! Vedd fel velem a kapcsolatot! Köszönöm!

Támogatásra és tippekre lenne szükséged?

Ha az angol nyelvtanulás terén úgy érzed, jól jönne egy kis támogatás, szeretnél tippeket és tanácsokat kapni, vagy éppen online elérhető angol forrásokról hallani, feltétlenül iratkozz fel a Your English Steps hírlevelére itt!