Megjegyzés: Filmek alatt játékfilmeket, mozifilmeket értek ebben az írásomban.

Elterjedt tanács nyelvtanulói körökben, hogy tanulj angolt filmekkel, de mielőtt körülbástyáznád magad kispárnákkal és chipsszel a kanapén, hadd figyelmeztesselek, hogy van ennél jobb választás is.

Hadd kezdjem ott, hogy ez az írás akkor szól neked, ha még nem vagy profi angolból. Ha már gond nélkül nézel filmeket angol eredetiben, akkor nyilván semmi probléma, és arra bátorítalak, hogy csak így tovább! Ha viszont te még nem tartasz itt, akkor lenne pár megjegyzésem és tippem.

Mi a gond a filmekkel?

Először is, a filmek túl hosszúak. Mikor van szabad másfél-két órád arra, hogy szórakozz és tanulj? Mert, ugye, egyszerre szeretnéd művelni a kettőt. A legtöbbünknek ritkán van ilyesmi luxusra ideje. Nem akarlak elkeseríteni, de nyelvtanuláskor a szokásosnál még hosszabb ideig is tart egy filmet végignézni, hiszen többször meg kell állítani, visszatekerni, újranézni stb.

Másodszor, a filmek túl hosszúak. A legtöbb nyelvtanuló számára 5-10 perc után fárasztóvá válik a koncentráció. Különösen, ha azt az 5-10 percnyi részt többször vissza is kell hallgatni, azaz már 20-30 perce fókuszál erősen az angolra. 

Harmadszor, a filmek túl hosszúak. Nagy a valószínűsége, hogy 5-10 perc után a film követhetetlenné válik számodra, mert túl sok részletet nem értettél az elejéből, és így hamar elveszted az érdeklődésedet. 

Mindezek pedig oda vezethetnek, hogy

kínszenvedés lesz, és nem lesz hatékony a tanulás.

Konklúzió

Ha próbálkoztál már a filmes angoltanulással, de csalódás volt, nem ment, akkor ne magadban keresd a hibát! Tényleg, nem veled van a baj, hanem az eszközzel, amihez nyúltál. Pontosan ezért írom ezt a bejegyzést. Szeretném, ha nem menne el a kedved az egész angoltanulástól és nem gondolnád, hogy neked semmi tehetséged az angol nyelvhez, csak mert a filmeket még nem tudod élvezni.

„Akkor mit csináljak? Ne hallgassak eredeti angolt?!”

Dehogynem! Több választásod is van. Például, a filmeknél már sokkal hasznosabbak a sorozatok, amelyek rövidebb epizódokból állnak. De még ennél is tudok jobbat: a YouTube videók végtelen és kimeríthetetlen tárházát emelném most ki.

Azért figyelj oda, mert nem mindegy, milyen videókat nézel a YouTube-on. (Ne vessz el a csilliárdnyi „szemét” között!)

Olyan videókat keress, amelyek:

  • 5-10-15 percnél nem hosszabbak. Hogy mi lesz a maximális hossz számodra, az persze a nyelvi szintedtől és koncentrációs képességedtől, sőt, az elszántságodtól is függ.
  • nyelvileg megfelelnek az igényeidnek, a szintednek. Ha még nincs nagy gyakorlatod, jobb, ha viszonylag lassan és tagoltan beszélnek a videóban. Ne gondold, hogy minden anyanyelvi beszélő egyformán beszél. Óriási különbség lehet angol beszéd és angol beszéd között! (Ahogyan mi, magyarok is rengetegféleképpen beszélünk, ki lassan, ki hadarva, sőt, egyesek kisebb beszédhibákkal.)
  • témája nagyon érdekel. Ez fontosabb, mint hinnéd! Ha eddig nem jutottál egyről a kettőre az angoltanulásban, az lehet, hogy azért volt, mert a tankönyvi anyagok egyszerűen unalmasak, nem motiválnak eléggé. A közösségi videómegosztó portálokon (mint amilyen a YouTube), az a fantasztikus, hogy aktuális és érdekfeszítő videókat találhatsz témák tömkelegére. Az önfejlesztés érdekel, a hobbidat szeretnéd felfrissíteni, szakmailag akarsz fejlődni vagy a napi hírekben járatosabbá válni? Bármelyik esetben található neked való videó.

ONLINE TANANYAGCSOMAGOK - ÜSS KÉT LEGYET EGY CSAPÁSRA!

Válogatott online tananyagok! Nincs több unalmas tankönyv és időpocsékolás! Olyan videókkal és szövegekkel tanulj angolt, amik érdekelnek, amik megmozgatnak, motiválnak, sőt, hasznosak is számodra! Így lesz igazán hatékony és élvezetes az angoltanulás.

Mi az előnye annak, ha rövidebb videókkal angolozol?

  • könnyebben beillesztheted a napirendedbe az angolt;
  • nem fáradsz el olyan iszonyúan egy-egy videós angoltanulás alkalmával;
  • két legyet üthetsz egy csapásra, ha a megfelelő témát választod (pl. angoltanulás közben tájékozottabb is leszel vagy éppen a karrieredet építed);
  • nem unsz rá az angoltanulásra egykönnyen, sőt, még sokkal inkább motiválhat, mint egy pusztán szórakoztató film.

Összességében tehát hatékonyabb és élvezetesebb, vagyis eredményesebb lesz az angoltanulás.

A fentieken kívül persze még sok érvet lehetne felsorakoztatni, de ennyi is éppen elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy elgondolkozz: filmek helyett lehet, hogy jobban jársz a YouTube videókkal.

Ingyenes YouTube útmutató

Ha meggyőztelek és szeretnél YouTube videókhat használni az angolozáshoz, de elveszettnek érzed magad ezen a videomegosztó portálon, jó szívvel ajánlom számodra az ingyenes YouTube útmutatómat. Kéred?

Kiemelt képhez felhasznált fotó forrása: Paolo Nicolello, Unsplash.com