Hogyan jutott eszembe az angoltanulást a valóságshow és tehetségkutató sorozatokkal egy posztban emlegetni?
Bevallom, annak idején kíváncsiságból el-elcsábultam egy-egy Big Brother epizódra, amikor a valóságshow műfaja megjelent Magyarországon, de főleg a tehetségkutatók vonzottak: kismamaként heteken keresztül drukkoltam egy-egy szimpatikus énekes-palántának. Aztán hosszú időre szakítottam ezekkel a műsorokkal, sőt, a tévézéssel is. Az utóbbi időkben viszont azon kaptam magam, hogy újra felkeltették az érdeklődésemet, csakhogy immár nem a hazai porondon szereplő sztárjelöltek versengését figyelem, hanem a nemzetközi, brit, amerikai és más angolszász showműsorokat.

Angol nyelvű valóságshowk és tehetségkutatók?

Ha hiszed, ha nem, azért vetettem bele magam ismét a rég elfeledett reality világba, mert rádöbbentem, hogy milyen remek lehetőséget kínál az angoltanulásra. Ez pedig mindig felvillanyoz, lévén, hogy a hatékony és élvezetes nyelvtanulás a szívügyem és egyben küldetésem.

Miért javaslom ezeket a showműsorokat az angolozáshoz?

 • Hétköznapiak a témák.

A legtöbbünknek pont ezekre a hétköznapi témákra, és az ezekhez tartozó szókincsre van szüksége, amikor az angolt használjuk.

 • Széles közönségnek szólnak.

Nincs magasröptű eszmefuttatás, így kisebb az esély, hogy untatni fog a műsor, vagy hogy nem értesz egy mukkot sem, mert követhetetlen az egész.

 • Rövidek a megszólalások.

A kommunikáció általában nincs túlbonyolítva, viszonylag egyszerűbb nyelvi szerkezeteket használnak, ami nyelvtanulóknak különösen előnyös.

 • Sok a párbeszéd, az interakció.

Kiváló lehetőség ez az angol kommunikáció tanulmányozására.

 • Autentikus, mai, „igazi” angol.

Vagyis az élő nyelvet hallod, azt, ahogyan az angolt tényleg beszélik.

 • Nem kell mindent érteni, hogy követhetők legyenek.

Akkor is érthető a lényeg, ha a nyelvi akadályok miatt esetleg sok részlet nem tiszta. Ha más nem, az mindenképpen egyértelmű lesz, ki esik ki és ki juthat tovább. A következő epizód élvezetének pedig általában nem előfeltétele az előzmény pontos megértése. Fontos lehet ez annak érdekében, hogy ne veszítsd el a türelmed és az önbizalmad.

 • Érdekfeszítőek, addiktívak.

Az angoltanulás, a nyelvgyakorlás annál hatékonyabb, minél rendszeresebb és gyakoribb – márpedig, ha egy műsor addiktív, várhatóan nem fogod hetekig hanyagolni. (Ki gondolta volna, hogy ez lehet pozitívum is, igaz?!)

 • Érzelmi kötődést is lehetővé tesznek.

Az érzelmek bevonásával pedig szintén nő a tanulás hatékonysága.

TE IS AUTENTIKUS TANANYAGOKKAL SZERETNÉL ANGOLOZNI?

Ha kedvet érzel ahhoz, hogy kipróbáld az igazi angol tananyagokkal való angoltanulást, több lehetőséget is kínálok számodra. Akár önállóan, akár videochat magánóra keretében szeretnél tanulni, segíthetek neked! Tekintsd meg szolgáltatásaimat, aztán írj vagy hívj, hogy egyeztethessük a részleteket!

Mit tegyél? Hogyan angolozz ezekkel a műsorokkal?

Fotó: Freestocks, Unsplash.com

 • Először is nézz körül, számodra milyen angol nyelvű tehetségkutatók vagy valóságshowk érhetők el.
 • Válaszd ki az elérhetők közül azt, amelyik a legérdekesebbnek tűnik a témája alapján. Ha egyiket sem találod érdekesnek és egy porcikád sem kívánja az efféle showműsorokat vagy sorozatokat, akkor jobb, ha más angolozási lehetőség után nézel. Ha nem ismered még, akkor viszont javaslom, hogy kíváncsiságból, próbaképpen nézz bele egy-egy ilyen jellegű műsorba, hátha tetszeni fog. Az angolozás érdekében érdemes próbálkozni.
 • Kezdd el az első epizóddal, és nézd addig, amíg jólesik. Ha van lehetőség rá, az angol feliratokat bekapcsolhatod hozzá, hogy könnyítsd a dolgod. Ha már zsong tőle a fejed és egy kukkot sem értesz, akkor inkább tarts szünetet, pihenj. Ha van mód rá, később nézd meg újra, hátha jobban megy másodjára. Ha viszont az egészből semmit nem értesz és csak idegesít, akkor ne erőltesd. Lehet, hogy másik műsorral kell próbálkoznod.
 • Ha ráéreztél és továbbra is érdekel a műsor, akkor jó úton vagy.
 • Fontos, hogy egyáltalán nem kell mindent értened! Ne feledd, hogy ez a műsor nem nyelvtanulóknak készült; ez igazi angol, ahogyan az anyanyelviek beszélik, ezért a tankönyvi hanganyagok után sokkoló lehet. Javaslom, hogy kis részletekkel kezdj, és lassan haladj tovább.
 • Ha szükségét érzed, akkor a műsor közben kijegyzetelhetsz egy-egy szót vagy kifejezést, amit fontosnak érzel (mert pl. gyakran emlegetik, vagy mert hasznosnak tűnik) de nem érted, vagy egyszerűen megtetszett. Amit kell, később kiszótározhatsz. Semmiképp nem javaslom viszont, hogy egy epizód vagy egy részlet teljes egészét kiszótározd. Nagyon nagy munka lenne, és csak elvennéd vele a kedvedet az egésztől.
 • Ha így haladsz a sorozattal, valószínűleg néhány epizód után már egyre kevesebbet jegyzetelsz majd, egyre kevesebb kifejezésnél vagy szónál akarsz majd a szótárhoz nyúlni.
 • Minden kis részlet után, amit megnéztél, próbáld meg angolul összefoglalni a történteket magadnak vagy egy barátnak, családtagnak (esetleg tanárnak). Ez nagy mértékben segíti a hallottak memorizálását és az aktív szókincsbe, ill. egyéb nyelvi szerkezetek esetében az aktív nyelvtudásba történő beépülését. Ha nincs senki, akinek elmesélhetnéd, akkor nyugodtan mondd el fennhangon magadnak. Fel is veheted a telefonoddal, ahogy mesélsz róla, és visszahallgathatod magad, hogy megtudd, mi ment jól és mi az, amit nehezebben tudtál csak kifejezni. Ezt az elmesélős módszert kezdetben gyakorold nagyon rövid kis részletekkel. Később egyre hosszabb szakaszokat tudsz majd összefoglalni angolul.
 • Minden egyes részletből, amit egyszerre megnéztél, válassz magadnak egy-két kedvenc kifejezést vagy mondatot! Ezeket aztán használd bátran más szövegkörnyezetbe helyezve, saját mondandódban is! Sőt, ne csak angol beszédbe illeszd be, hanem nyugodtan sződd bele a magyarul zajló hétköznapi párbeszédeidbe vagy monológjaidba is, amikor a helyzet úgy kívánja.
 • A műsorokkal végezhető angolozós feladatoknak persze csak a fantázia és kreativitás szab határt. Nyugodtan találj ki magadnak újabb angolos kihívásokat, amelyek valahogyan a látottakhoz kapcsolódnak.
 • Végezetül: Élvezd, add át magad a sorozatnak! Hagyd, hogy az angol nyelven zajló események magukkal ragadjanak! Ha ez sikerül, meglátod, bárki bármit mond, nem hiába töltöd angol valóságshowkkal és tehetségkutatókkal az idődet!

Hatékony és élvezetes? YES!  

Ha meggyőztelek a fentiekkel, ajánld tovább másoknak is a posztomat (használd a megosztás gombokat), és kommentben (akár itt, akár közösségi média felületeimen) írd meg a véleményedet! Köszönöm!

ÉRDEKLŐDSZ? Iratkozz fel!

Ha a hatékony és élvezetes angoltanulás érdekel, ha téged is lázba hoznak az autentikus angol források, feltétlenül iratkozz fel a Your English Steps hírlevelére itt!

Kiemelt fotó: Gratisography.com 

A KÖVETKEZŐK IS ÉRDEKELHETNEK:

Komolyan meg akarsz tanulni angolul? Ezekre lesz szükséged!

A hatékony angoltanulás – útmutató ill. lista a szükséges hozzávalókról. Így tanulhatod gyorsan és eredményesen az angolt. A Your English Steps tanácsai.

15 tanács angol podcastok és videók hallgatásához

Következzen néhány tanács az autentikus, eredeti angol szövegek hallgatásához, akár videókról, akár podcastokról van szó (kiegészítve a YouTube útmutatómban is olvasható tippeket).1. Olyan hanganyagokat hallgass, amelyek tényleg érdekelnek! Keress olyan...

Angol podcastok lelőhelyei

Ha a korábbi posztomban sikerült felkeltenem az érdeklődésedet az angol nyelvű podcastok iránt, de azóta vakarod a fejed, hogy hol találhatnád meg őket, akkor jó hírem van: a mai írásom pont erről szól.giphy.com Több lehetőséged is van, és egyik sem bonyolult!...

Hogyan legyen élmény az angoltanulás? Motiváció kicsiknek és nagyoknak az angol nyelvhez

Szeretnéd, ha a gyereked jól tudna angolul? Nyilván! De hogyan jusson el odáig? Úgy látod, hiába tanulja a suliban, nem érdekli az angol? Nem foglalkozik vele a kötelező leckén és tanulnivalón kívül? Úgy érzed, így nem is halad igazán? Biztosan egyetértesz, hogy a...

Anya tud angolul

Várjuk az angolból fejlődni vágyó anyukákat az Anya tud angolul Facebook csoportban! Felejtsd el az unalmas tankönyveket! Aktivizáld a nyelvtudásodat motiváló feladatokkal, változatos, igazi angol anyagokkal, a közösség erejével és Judit segítségével!...

Filmekkel tanulj angolt vagy van jobb választás?

Elég jó, ha filmekkel tanulsz angolt? Miért nem? Mi lehetne még hasznosabb és célravezetőbb az angol nyelvgyakorláshoz? A rövid YouTube videókkal való angolozás előnyei és szempontok a választáshoz.

Top 10 ok, miért hallgass angol podcastokat

Tudod, mi az a podcast? Valami olyan, amihez ha anno, a 80-as, 90-es években, lelkes angoltanulóként lett volna hozzáférésem, azt sem tudtam volna, hová legyek örömömben (és akkor nagyon finoman fogalmaztam)! Kicsit jobban is megvilágítva, miről van szó: A podcast az...