Angol magántanárt keresel?

A következőkben néhány hasznos szempontot ajánlok a figyelmedbe a választáshoz. Angoltanárból ugyanis sok van. Nehéz lehet a döntés, ha még nincs tapasztalatod e téren. Segítek, hogy elkerüld a buktatókat és a számodra legmegfelelőbb angoltanárt választhasd!

Mennyi információ áll rendelkezésre? Kiderül, mire számíts vagy zsákbamacska lesz ez a választás? Mérlegeld, hogy a tanárról be tudsz-e gyűjteni elegendő információt mielőtt megbízod. Segíthet többek között, ha van egy részletes bemutatkozása valahol az interneten. Még jobb, ha saját weboldalt üzemeltet, amely alapán minden kérdésedre választ kaphatsz, ami csak felmerülhet – még arra is, amiről nem is tudtad, hogy meg akarnád kérdezni.

A helyszín. Ez az egyik legelső szempont, ami mindenkinek nyilván eszébe jut. Hol zajlanak az órák? A tanárnál? A te lakásodon? Esetleg harmadik helyszínen, pl. egy a tanár által bérelt helyiségben? Nem ritka az sem, hogy egy kávézóban tartja valaki az óráit. Egyre több itthon is a virtuális térben, azaz online tartott nyelvóra, és ne feledkezz meg a legújabb, formabontó, sétával egybekötött angolóra lehetőségéről sem. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.

  • Ha otthon tanultok, akkor be kell engedned a lakásodba az idegen tanárt, esetleg emiatt plusz házimunkák adódhatnak (bár nem feltételezem, hogy nincs mindig rend és tisztaság nálad), és gond lehet az is, hogy helyet kell biztosítani a tanuláshoz. Ha félénk vagy és introvertált, akkor zavarhat, hogy a személyes teredbe kell beengedni egy ismeretlen embert, illetve, hogy kettesben ücsörögtök egy viszonylag csendes és zárt helyen, időnként esetleg kínos csendbe burkolózva. Ráadásul nem minden tanár vállalja a házhoz járást. Ha ehhez ragaszkodsz, máris leszűkül a tanárkínálat.
  • Ha a tanárnál van az óra, kényelmes, hogy a környezet kialakítása és rendezettsége nem a te felelősséged, ugyanakkor időben oda kell érned minden órára, vinned kell magaddal a tankönyvet vagy más anyagokat, amik szükségesek lehetnek, és ugyanúgy fennáll a veszélye, hogy feszélyezve érzed magad kettecskén a zárt térben.
  • Ha kávézóban zajlik az óra, az megold a felsorolt nehézségekből néhányat, de egyrészt fogyasztani kell valamit, ami plusz költséget jelent minden órán, másrészt nagy lehet a zaj és a forgalom körülöttetek, ami megnehezítheti az angolozást, elterelheti a figyelmet. 
  • Az online óráknak megvan az kényelmes előnye, hogy sehová nem kell menni, és az otthonodban sem kell fogadnod a tanárt. Sőt, bárhol tartózkodhatsz óra közben – akár a Bahamákon is! Ugyanakkor hiányozhatnak a gesztusok és a testbeszéd általában, ami könnyítheti a megértést, pláne idegennyelven történő kommunikáció esetén. Rosszabb esetben technikai problémák is adódhatnak, bár ez egyre kevésbé valószínű.
  • Ha a sétát választod, azzal introvertált vagy félénk tanulóként nyert ügyed van, hiszen nem szemtől szembe vagy vállvetve ültök az asztalnál, hanem egymás mellett sétáltok (nincs állandó szemkontaktus vagy egymás mustrálása); nem zárt és csendes helyen vagytok, hanem szabad téren, ami általában eleve oldottabb légkört teremt; ami pedig az egészséget illeti, a sétával egybekötött magánórát nem lehet egy napon említeni a többi, hagyományosan ülve lefolytatott órával – igaz, ezért cserébe mozognod kell. Hátránya lehet, hogy írni nem tudtok menet közben, így csak kommunikatív, beszélgetős órákat érdemes sétálósra tervezni.

Az időbeosztás. Döntő szempont természetesen, hogy össze tudjátok-e hangolni az időbeosztásotokat, vagyis ráér-e a tanár abban az időpontban, amikor te. A legtöbb tanárnál fix időpontok vannak, vagyis, ha a szerda 3 órában egyeztek meg, akkor minden héten szerda 3 a tiéd. Ha viszont nem tudod magad hetekre, hónapokra előre elkötelezni egy idősáv mellett, érdemes lehet szétnézni, hátha találsz olyan tanárt, akinél rugalmas az időpont-foglalás: megengedett a pár nappal előre történő foglalás is, akár online (hogy ne kelljen a tanárt telefonon nyaggatni ilyenkor).

Emma Matthews (Unsplash.com) fotójának felhasználásával

A gyakoriság. Ha már az időről van szó, akkor az sem mindegy, hogy hányszor veszel angolórát. Nyilván minél gyakrabban, annál gyorsabban haladhatsz a tanulással. Gondold át, mik a céljaid, és keress olyan tanárt, aki vállalja a megfelelő számú órát.

Az óradíj. A gyanúsan olcsó órát tartó tanár valószínűleg zsinórban tartja a magánórákat, futószalagon érkeznek a tanítványok, és így várhatóan kevesebb ideje van felkészülni egy-egy órára. Vagy (még) nem érzi magát annyira kompetensnek, hogy a munkájáért magasabb árat kérjen. Lehet például ebben a helyzetben az angoltanárnak készülő egyetemista. Ritkán, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen nem tudja, mennyit lehetne kérni a tanítványtól, mi a piaci ár. Természetesen relatív, hogy mi olcsó és mi drága, és sok függ attól is, hogy az ország melyik részéről van szó.

A járulékos költségek. Jó, ha előre tisztázod, lesz-e az óradíjon kívül további költség, például beszerzendő tankönyv vagy a kötelező kávéfogyasztás.

A módszerek. Javaslom, hogy deríts ki arról is minél több részletet, hogy a kiszemelt tanár milyen módszerekkel tanít, mit vall. Például, tankönyvből tanít-e, és ha igen, ragaszkodik-e egy adott kiadványhoz; rengeteg leckét ad-e; kikérdezi-e a tanított anyagot; mennyire alkalmaz játékos vagy egyéb, motiváló és tanulást segítő módszereket; stb. Van-e olyan területe a nyelvnek (pl. szókincs, nyelvtan, szövegértés, beszéd), amelyre a többinél nagyobb hangsúlyt helyez? Vagy mindezekhez rugalmasan áll hozzá?

Anyanyelvi tanár legyen? Felmerülhet, hogy esetleg angol anyanyelvű tanárt fogadj fel. Ennek a szempontnak leginkább a haladó társalgás óráknál lehet jelentősége, amikor tényleg az a legfontosabb, hogy a lehető legautentikusabb kiejtéssel és a legangolosabb fordulatokkal találkozz az órán. Jó, ha tudod, hogy az anyanyelvi tanárok általában sokkal drágábbak, mint a nem anyanyelvi társaik.

A céljaid és igényeid. Az egyik legfontosabb – bár sokszor elfeledett – szempont, hogy mennyire tud alkalmazkodni a tanár a személyes céljaidhoz és igényeidhez, avagy: mennyire lehet hasznos számodra az órája? Ha például sürgősen fel kell készülnöd egy állásinterjúra, akkor olyan tanárt lenne jó találni, aki azonnal az interjúra való felkészítésre fókuszál, nem pedig az – amúgy biztosan fontos – egyéb hiányosságaidat igyekszik orvosolni. Ehhez azonban lényeges, hogy előre próbáld tisztázni magadban, mit is szeretnél elérni az angoltanulással, milyen cél lebeg a szemed előtt.

A tapasztalat. Nem biztos, hogy mindent elárul a tanárról, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy van-e, és ha igen, mekkora a tapasztalata a tanításban – vagy éppen más téren. Ha például előadást akarsz majd tartani angol nyelven, nem árt, ha a leendő tanárodnak ebben van némi tapasztalata.

A specialitás. Ha már minden fenti szűrőn keresztülmentek a jelöltek, még mindig szűkítheted a kört. Nézd meg, van-e olyan köztük, aki valamiért különleges, aki megfog valamivel. A specialitás lehet egy saját módszer, egy-egy extra célcsoport (pl. az iskolás, az introvertált, a babakocsit tologató vagy a kutyát sétáltató nyelvtanulók), egy saját nyelvkönyv, a hozzád legközelebb álló szaknyelv ismerete, vagy bármi más, amivel számodra kitűnik az „átlagból”.

Fotó: Rawpixel in Pexels

 A lelkesedés. És itt most nem a te lelkesedésedről van szó. A tanáréról! Az unott, kiégett, nemtörődöm tanártól nehéz lesz tanulni. Többet remélhetsz attól, aki szívvel-lélekkel tanít. Rád bízom, hogy ezt hogyan állapíthatod meg előre, de mindenképp figyelj oda erre is.

A szimpátia. Végezetül pedig egy igen fontos faktor, sőt, inkább feltétel: tudjatok egymásra hangolódni, legyen meg a kölcsönös szimpátia. Ezt felesleges is boncolgatni, hiszen érted. Összhang nélkül nehezen képzelhető el az a relatíve belsőséges viszony, ami magántanár és tanítvány között idővel kialakul. Ha pedig nem alakul ki, akkor nem lesz annyira hatékony a tanulás. Tehát, ha ellenérzéseid vannak vagy valami taszít, akkor jobb nem erőltetni a dolgot.

Remélem, a fentiek segítenek, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb angol magántanárt! Sok sikert!

Ha gondolod, nézd meg, mit kínálok, hátha pont engem keresel 😉!